S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Kakšne podstrešne stopnice izbrati?

Kakšne podstrešne stopnice izbrati

Podstrešni prostori hiše so zelo hvaležni za odlaganje in shranjevanje stvari, ki jih ne potrebujemo prav pogosto. Za dostop do teh prostorov morate izbrati primerne zložljive podstrešne stopnice, ki zavzamejo minimalno prostora in ki ustrezajo »zahtevam« vašega objekta ter vam kar najbolje olajšale gibanje v podstrešni del. Podstrešne stopnice so odlična izbira za varčevanje v majhnem prostoru. Po uporabi takšne stopnice lahko priročno pospravimo navzgor. Najbolj pogoste in tudi najcenejše so toplotno neizolirane podstrešne stopnice, nadgradijo jih toplotno izolirane, potrebo po požarni varnosti bodo zadovoljile požarne podstrešne stopnice. Posebna skupina podstrešnih stopnic je namenjena tudi nizkoenergetskim objektom.


Podstrešne stopnice se montirajo skupaj s pokrovom in okvirjem. Njihova montaža v stropno odprtino je dokaj enostavna. Lahkotnost upravljanja z njimi pa je odvisna od vrste vgrajenega mehanizma. Večinoma imajo ročne dvižne mehanizme, možno pa je dobiti tudi takšne s plinskimi vzmetmi. Te omogočajo polavtomatsko odpiranje podstrešnih stopnic, kar vam bo upravljanje z njimi močno olajšalo.

Več o montaži podstrešnih stopnic si preberite v nasvetu Montaža podstrešnih stopnic.

Montaža podstrešnih stopnic

Pri uporabi se podstrešne stopnice zelo enostavno odpirajo s pomočjo palice. Pokrov je navadno oblečen v pločevino in pobarvan. Spodnji del je lahko tudi neobdelan oz. pripravljen tako, da nanj namestite material s katerem bo vaš strop ostal po vsej površini enak in podstrešne stopnice ne bodo kvarile izgleda bivalnega prostora. Med pokrovom in okvirjem je še tesnilo. Pri nekaterih bo za zaščito tal poskrbela zaščitna guma na dnu stopnic. Izvlečne stopnice so lahko:


Škarjaste

Stopnice so kovinske in veljajo za še posebej vzdržljive, saj lahko nekatere obremenimo celo do 200 kg. Dobra stran stopnic je tudi ta, da se pri nekaterih proizvajalcih lahko dokupi posamezne stopničke v primeru, da imate strop na večji višini. Ta segment stopnic pokrije najširšo potrebo kupcev, ker ima dimenzijsko največji nabor možnosti.

Večdelno zložljive

Navadno so tovrstne stopnice lesene. Lesene lestve so izdelane iz masivnega lesa, kateri zagotavlja visoko odpornost na obremenitve. So 3, 4 ali 5 delno zložljive. V primerjavi s kovinskimi so tudi nekoliko težje.

Škarjaste podstrešne stopnice
Večdelno zložljive podstrešne stopnice

Na razpolago imate različne modele kovinskih in lesenih podstrešnih stopnic. Poudarjamo, da je pri izbiri podstrešnih stopnic pomembno nameniti pozornost tudi na izolacijo, katero nudijo modeli z izoliranim pokrovom. Ti zagotavljajo minimalno toplotno prevodnost in s tem prihranek energije.

Povprečna nosilnost podstrešnih stopnic je 150 kg.

Toplotno neizolirane

So še vedno najpogostejše in tudi najcenejše podstrešne stopnice. Namenjene so predvsem za objekte, ki nimajo velikih potreb po energetski učinkovitosti. Med njimi so tako lesene kot kovinske izvedbe.

Podstrešne stopnice Praktik
Podstrešne stopnice Elegant
Podstrešne stopnice Harmolux

Toplotno izolirane podstrešne stopnice

Tovrstne stopnice imajo znotraj pokrova toplotno izolacijo. Le ta preprečuje stik hladnega in toplega zraka in s tem ustvarjanja kondenzacije. Nekateri pokrovi večji od velikosti d ≥ 1000 mm vgrajen tudi zavorni mehanizem proti hitremu odpiranju.

Imajo dvojni pokrov. Največkrat je osnova lesen okvir, napolnjen z izolacijskimi materiali in v zgornjem delu prevlečen s pocinkano pločevino. Spodnji vidni del pa je polakiran z belo barvo in prekrit z zaščitno folijo.

Priporočilo

Zaradi izolacije in pločevinaste prevleke je pokrov takšnih stopnic odporen na temperaturne spremembe in spremembe vlage, ki bi pri samo lesenih pokrovih lahko povzročile nabrekanje lesa. Raztezanja lesa, ki ga tako povzroči večja vlaga, je lahko tolikšno, da celo odpiranje vrat, kondenz na stiku pokrova in okvirja pa lahko celo zamrzne in za dlje časa onemogoči odpiranje. Za neoviran dostop skozi celo leto zato priporočamo nakup stopnic z izoliranim pokrovom.

Požarne podstrešne stopnice

Posebnost teh stopnic je, da je znotraj pokrova poleg toplotne izolacije še protipožarni vložek. Ostala sestava je enaka kot pri toplotno izoliranih podstrešnih stopnicah. Dvojni pokrov ima lesen okvir, napolnjen z izolirnim materialom in je prevlečen s pocinkano pločevino. Spodnji vidni del je polakiran z belo barvo in prekrit z zaščitno folijo.

Za dodatno varnost je tudi pri teh stopnicah odpiralni sistem pokrova (velikosti d ≥ 1 000 mm) opremljen z zavornim mehanizmom proti hitremu odpiranju.

Za nizko energetske objekte

Nekatere protipožarne zložljive podstrešne stopnice izpolnjujejo stroge zahteve za nizkoenergijske in pasivne hiše. V tem primeru gre največkrat za stopnice z dvojnim pločevinastim pokrovom, ki so vgrajene v strop. Znotraj pokrova je toplotna in protipožarna izolacija. Stik med pokrovom in okvirjem je zatesnjen s protipožarnim penastim trakom.

Na konstrukcijo okvirja je pritrjena zložljiva lestev, povezana s pokrovom. Odprtina za stopnice je od zgoraj zaprta s toplotno izoliranim pokrovom.

Oba pokrova, tako spodnji kot zgornji, sta v standardni izvedbi opremljena z vzvodnim mehanizmom za sinhrono odpiranje. Spodnji pokrov je na vidnem delu bele barve in prekrit z zaščitno folijo. Leseni deli zgornjega pokrova so obdelani s fungicidno raztopino, uporabljena vezana plošča pa je vodoodporna.


Na kaj morate biti pozorni pri nakupu podstrešnih stopnic

 • Okvirji so lahko iz različnih materialov: leseni, PVC ali kovinski. Če je lesen je najboljše, da je sestavljen iz lesenih vezanih plošč.
 • Zelo dobro se obnesejo tudi zareze proti drsenju
 • Mehanizmi za dvigovanje in spuščanje so lahko: pnevmatski, hidravlični, polavtomatski, avtomatski in ročni.
 • Pozorni morate biti na to, da stopnice omogočajo dovolj višine glede višino vašega stropa. Povprečna višina stropov je 270 cm
 • Na nekaterih stopnicah omogočajo varno uporabo dodatni objemni tečaji, ki tudi onemogočajo pokanje stopnic.
 • Nujno morate biti pozorni na maksimalno dovoljeno obremenitev podstrešnih stopnic. Dobre podstrešne stopnice omogočajo obremenitve vsaj 150 kg. Pri določanju obremenitve ne snete šteti le svoje teže pač pa tudi težo predmetov, ki jih boste nosili po stopnicah.
 • Pokrov stopnic izberite takšen, da bo omogočal stilsko in vizualno usklajenost stropa in prostora.

Najpogostejše standardne dimenzije podstrešnih stopnic

 • 90x70 cm
 • 100x70 cm
 • 110x70 cm
 • 120x70 cm
 • 130x70 cm

 

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica