S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Obnova fasade: razlogi, ki vas bodo prepričali, da se je lotite (in kratek vodič, kako)

Obnova fasadeObnova fasade

Z nekoliko truda in primernimi orodji je obnova fasade zalogaj, ki se ga lahko lotite kar sami – seveda le v primeru, da gre za manjše pomanjkljivosti kot npr. popravilo manjših razpok. V kolikor se pojavijo večje težave (strukturni defekti, prisotnost plesni in alg, itd.), vam priporočamo, da se obrnete na izkušenega strokovnjaka.


Razlogi za obnovo fasade

Dom, v katerem se boste dobro počutili, je dom, ki je več kot zadovoljiv iz estetskega vidika, energetsko varčen, toplotno izoliran in funkcionalen. Obnova fasade se dotika vseh naštetih elementov zdravega bivanja.

- Energetska varčnost. Če boste poskrbeli za energetsko varčnost vašega doma, boste prihranili več denarja. V določenih primerih je prenova fasade cenovno ugodnejša rešitev v primerjavi s selitvijo.

- Izboljšano bivalno ozračje. Dotrajane ali plesnive fasade imajo škodljiv učinek na vaše zdravje in zdravje vaše družine; že večkrat je bilo dokazano, da plesni v fasadah v ozračje spuščajo delce, ki lahko privedejo do številnih pljučnih obolenj, vključno z astmo.

Estetika. Slednja je namreč v veliki meri zaslužna za to, kako se boste počutili v svojem domu. To je tudi odlična priložnost, da izrazite svoj prefinjen okus za njegov umetniški vidik in dober izgled.

Investicija. Obnova fasade bo dvignila vrednost objekta, kar utegne priti prav, če iščete kupca; pritegnil ga bo namreč oplemeniten izgled, hkrati pa bo imel tudi manj stroškov z obnovo, oziroma le-ta ne bo potrebna.

kaj-pridobite-z-novo-fasado.jpgkaj-pridobite-z-novo-fasado.jpg

Težave se je modro lotiti v zgodnjih fazah

 Če za manjše razpoke ne poskrbite že v zgodnjih fazah, lahko le-te sčasoma privedejo do večjih poškodb. Zato se priporoča čim zgodnejše ukrepanje.

Obnova fasade z manjšimi razpokami – korak za korakom

V grobem prenova fasade z manjšimi razpokami vključuje naslednje korake:

- Morda se ne sliši najbolj intuitivno, vendar je vaša prva naloga, da razpoko povečate s pomočjo širokega ploščatega dleta. Izstopajoče odstanke zidu lahko odstranite. Če opazite, da je podlaga suha, jo pred začetkom postopka dodobra navlažite.

- Vaša naslednja naloga je, da tesnilno maso s kartušo spravite v razpoko. Pri tem pazite, da to počnete pazljivo in enakomerno. Na trgu obstaja več vrst mas; nekatere so primernejše za tovrstna opravila od drugih. Dobre rezultate boste imeli s tesnilno maso na akrilni bazi, odsvetovana pa je uporaba silikona, saj se nanj barva ne prime.

blazine.jpgblazine.jpg

- V tem koraku poskrbite, da bo vsa odvečna masa odstranjena in vas ne bo ovirala. Celotno površino zgladite z vodo, nato si privoščite malce počitka, vse dokler površoina ne bo popolnoma suha. Ko je temu pogoju zadoščeno, jo lahko prepleskate z barvami za fasade.


Več kot le estetika

Poskrbite lahko, da bo estetiki zadoščeno in nanesete novo barvo za fasade. Barvo lahko nanesete na novo ali pa obnovite staro. Pri tem si lahko pomagate z uporabo zaščitnih premazov. Nanos nove barve bo zagotovil, da bo obnova fasade še obstojnejša. Za najboljše rezultate je priporočen nanos do treh plasti barve, pri tem pa morate paziti tudi, da jo nabavite od kvalitetnega proizvajalca (sicer bo čez čas začela bledeti ali razpadati).

Ali ste vedeli, da je strošek ponovnega barvanja fasade bistveno manjši kot sanacija? Redno vzdrževanje bo od vas terjalo manj sredstev v primerjavi s sanacijo, ki zahteva tudi ogromno dela in časa.

Zunanje obloge so dobra naložba

Če vam sredstva to omogočajo, se splača razmisliti tudi o namestitvi zunanjih oblog. Te so lahko:

- Kovinske

- Kamnite

- Opečnate

- Betonske

- Lesene

- itd.

Vaša naložba se izplača, saj so zunanje obloge precej obstojne, prav tako pa izboljšajo toplotno izolacijo vaše hiše.


Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra
Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica