S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Oktobrska opravila na vrtu

Vlaganje zelenjave

Jesenski hlad se že čuti, zato začnemo s pripravami na krajše dni. Sedaj je čas za sajenje čebulčka in jesenskega česna. Poskrbimo za pravilno skladiščenje ozimnice in razmišljamo kakšne barve čebulnic nas bodo razveseljevale zgodaj spomladi. Zimsko zelenjavo zaščitimo pred mrazom. Trato je priporočljivo prezračiti in jo kosimo še čim kasneje jeseni.


Najpomembnejša opravila v mesecu oktobra

 • Poletne cvetlice in odcvetele trajnice porežemo tik pri tleh. Divje trajnice pustimo, v njih najdejo ptiči pozimi okusno hrano.
 • Pampaško travo trdno zvežemo.
 • Zadnji čas za sajenje čebulic tulipanov, narcis in lilij.
 • Vrtnice: pred začetkom zmrzali in slane jih posadimo v lonce ali na prosto.
 • Pograbimo odpadlo listje.
 • Pri obrezovanju in pospravljanju rastlin, posajenih ob ribniku, smo pozorni, da nam nič ne pade v vodo.
 • Posodovke prenesemo v prostor, kjer bodo varne pred pozebo.
 • V posode in na grede posadimo mačice.
 • Z gredic poberemo pridelek, pustimo le vrtnine, ki niso občutljive na mraz.
 • Brusnice in robide razmnožimo z grobanjem.
 • V prostor, kjer ne zmrzuje, postavimo občutljiva zelišča, kot so: rožmarin, lovor, citronasta verbena, kadulja in druga.
Urejanje vrta
Jagodičevje

Zelenjavni vrt

Oktobra je načeloma še vedno dovolj toplo za rast vrtnin. Ob koncu meseca se ukvarjamo predvsem s spravilom pridelkov. Občasne nizke temperature niso problematične. Če je oktober še vedno dovolj topel, se bodo obnesle še setve zimske solate (posavka, vegorka, bistra). Solato prekrijemo s plastičnim predorom, ker bo še nekaj dni uspešno rasla. Do zadnje tretjine oktobra sejemo tudi motovilec.

Do sredine oktobra je možno posaditi špinačno, blitve oz. mangolda pa še ne potrebujete pospraviti, saj ugodno prezimi. Na gredi jo pustite do pomladi. Če konec oktobra ni pretopel, lahko posadite jesenske in spomladanske sorte česna.

Rastline paradižnika z nedozorelimi plodovi odrežemo pri tleh in obesimo v topel prostor z vrhom navzdol. Paradižniki bodo na toploti počasi dozoreli. Peteršilj in drobnjak posadimo v lončke in ga prenesemo na toplo, da bomo lahko vso zimo imeli svež pridelek. Pozno korenje, zeleno in rdeče zelje pustimo v zemlji do prvih mrazov. Prazne prekrijemo s kompostom ali grobo prelopatimo.


Zeliščni vrt

Pred prvo zmrzaljo poberemo vsa zelišča, ki ne preživijo zime in jih shranimo. Zelišča, ki preživijo zimo (lovor, rožmarin) izkopljemo ter posadimo v posodo, ki jo pustimo na prostem do prve slane. Sedaj je pravi čas za sajenje večletnih zelišč, ki lahko rastejo na prostem, da se bodo že sedaj zakoreninila. Preko zime jih zaščitimo. Zelišča, ki so se preveč razrasla, razdelimo in ponovno posadimo. Na mraz občutljiva zelišča prekrijemo z listjem ali smrekovimi vejami.


Sadovnjak

Sedaj je pravi čas za obiranje jabolk. Jabolka, ki dozorevajo neenakomerno, obiramo večkrat in shranjujemo v čisti kleti na policah ali v zabojčkih. S plodovi delamo previdno in pazimo, da jih ne obtolčemo ali poškodujemo. Vsa poškodovana (obtolčena, bolna, črviva) jabolka dajemo posebej in jih namenimo takojšnji uporabi. Jabolko je zrelo takrat, ko je obarvana vsaj tretjina pečk.

Sadje shranjujte od drugega pridelka, na primer krompirja. Če te možnosti nimate, pa lahko plodove zaprete v prozorno plastično vrečko, ki jo večkrat preluknjajte.

Konec oktobra se pobira tudi aktinidija. Pazite, da temperatura ne bo padla pod ničlo, saj te lahko prizadenejo kakovost plodov. Oktobra je priporočljivo začeti tudi saditi sadna drevesa, vendar s tem opravilom tudi ne prehitevamo.


Okrasni vrt

Odpadlo listje shranjujte kompostirajte in ga skupaj z drugimi organskimi odpadi pridelajte v kakovostno gnojilo za spomladanske rastline. Za to je primerno listje večine listavcev, razen kostanja, hrasta in oreha. V oktobru je pravi čas za sajenje okrasnih rastlin, presajanje trajnic. Izogibamo se le sajenju iglavcev, ki jim bolj ustreza pomlad. Če sadimo novo živo mejo jo takoj obrežemo. Po potrebi pokosimo trato, vendar nož nastavimo višje kot sicer. Tudi ostale okrasne rastline režite nekoliko z rezervo. Vrtnice pustite do spomladi. Poglejte le, da jim sneg ne bo polomil kakšne daljše vejice. Po prvi slani izkopljemo in shranimo gomolje dalij. Čebulice amarilisa izkopljemo in shranimo na suhem. V skalnjaku pokrijemo mlade rastline z listjem ali smrekovimi vejami. Začenja se tudi selitev posodovk, ki so občutljive na mraz. Na prostem lahko ostanejo oljka, palme, oleandri, citrusi…

Priporočamo, da lončene cvetlične posode, ki ste jih izpraznili, takoj tudi očistite. Namreč umazanijo in ostalo zemljo boste sedaj veliko lažje učistili.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja