Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Orodje in pripomočki za prenovo podstrešja

orodje in pripomočki za prenovo mansardeorodje in pripomočki za prenovo mansarde

Podstrešna ureditev je odlična izbira za oblikovanje prijetnega bivalnega prostora. Da bo prenova potekala čim enostavnejše in tekoče se opremite z ustreznim orodjem, materiali in ostalimi pripomočki. Preverite kaj boste potrebovali in se še pred začetkom prenove opremite.


Temeljita prenova podstrešja

Pred prenovo podstrešja je potrebno temeljito preveriti strešno kritino in izolacijo. Če ta ni kakovostno narejena, vam priporočamo, da pred nadaljnjo prenovo najprej odpravite te težave. Če strešna kritina ni dobro izdelana in ponekod zamaka, boste potrebovali nove strešnike, tegolo ali slemenjak. Za njihovo kakovostno pritrditev se opremite še z lepenkarji oz. strešnimi vijaki. Pod primarno namestite še sekundarno kritino, ki še dodatno ščiti objekt pred zamakanjem.

Pri ureditvi podstrešja v bivalne prostore je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno izolacijo. Če podstrešje pred tem ni bilo načrtovano za bivanje, je verjetno izolacija drugače nameščena. Za prijetno bivanje in kakovostno ozračje v prostoru je ključnega pomena izolacija. Odločite se lahko različne vrste izolacije – stiroporsteklena volnakamena volnaestrudirani polistiren ali xps ploščepolietilenska folija, vpihana izolacija iz celuloze, poliuretanska pena.

strešna kritinastrešna kritina

Za ustrezno količino svetlobe poskrbite za pravilno razporeditev steklenih površin.

Na podstrešju največkrat v poštev pridejo strešna okna, ki zagotavljajo dober prenos svetlobe v prostor. Za kakovostno namestitev se obrnite na ustrezno usposobljene delavce. Pri svojem delu pa bodo potrebovali tesnilno maso – poliuretansko peno, s katero bodo temeljito zaščitili vse odprtine. Odvečno posušeno peno pa porežite z olfa nožem. Strešna okna imajo po navadi ob nakupu že vgrajena senčila oz. žaluzijo (odvisno kaj ste pri naročilu izbrali), v primeru frčade, kjer se vgradijo klasična okna, pa lahko naknadno kupite žaluzije, zavese in ustvarite popoln izgled vašega stanovanja.


Načrtovanje prostorov

Izolacijske rešitveIzolacijske rešitve

Po grobi ureditvi podstrešja je nato potrebno podstrešje razdeliti na ustrezne manjše funkcionalne prostore. Za izdelavo sten lahko uporabite zidake ali mavčne plošče . Slednje so tudi zelo priročne za ureditev usten, saj so enostavne za oblikovanje, rezanje in prileganje najrazličnejšim oblikam. Le te pritrdite z ustreznimi vijaki, pomagajte pa si tudi z ostalim orodjem za suho montažo – vijačnik, razne lopatice, škarje, oblič, pila…

Za enakomerno ureditev sten in tal si pomagajte z izravnalnimi masamiestrihi, ki bodo poskrbeli za zalitje raznih neravnih površin. Za kakovostno opravljeno delo uporabite ustrezno zidarsko orodje.

Pri načrtovanju prostorov razmislite tudi o vodovodu in elektriki , predvsem kje jih boste potrebovali. Pametno jih razvrstite glede na namembnost prostora.

Pri tem boste potrebovali razne vodovodne cevi, spoje, fitinge in dodaten vodovodni pribor. Za ustrezen zaključek elektroinštalacij izberite ustrezna stikala in vtičnice, opremite se še z varovalkamiomaricami in zaščitnimi stikali. Za varno zaščito električnih kablov uporabite ustrezne PVC cevi ali kanale. Za večjo varnost in ustrezno signalizacijo dom opremite z zvoncem, domofonom, lahko tudi alarmom. Elektrike in vodovoda ne napeljujte sami, za to pokličite ustrezno usposobljenega strokovnjaka, ki se spozna na vse nevarnosti in bo svoje delo opravil kakovostno.


Estetska ureditev prostorov

Ko ste enkrat zasnovali prostore in jih na grobo uredili, je sedaj čas za njihovo estetsko ureditev. Že pri načrtovanju sten ste morali razmisliti o poziciji vrat, sedaj jih je potrebo še izbrati in vgraditi. Izbirate lahko med različnimi barvami, materiali in kakovostmi. Za lep zaključek notranjih vrat izberite še ustrezen podboj ter jim dodajte zanimive kljuke, ki bodo pasale v prostor.

V primeru zelo visokih stropov si lahko spalne prostore ureditev tudi kot atelje nad dnevnim prostorom. 

Zato boste potrebovali tudi stopnice. Kakšne boste izbrali je veliki meri odvisno od prostora, ki ga imate na voljo, kar vpliva tudi na naklon stopnic. Izbirate lahko med spiralnimi stopnicami, delno ukrivljenimi ali popolnoma ravnimi.

Orodje in pripomočki barvanjeOrodje in pripomočki barvanje

Tla obložite z zanimivimi talnimi oblogami, ki bodo zaokrožile končni izgled prostorov. Odločite se lahko za lesene vodoodporne lesene talne oblogeparketlaminat ali vinilne talne obloge. Z nekaj znanja lahko tla položite sami ali pa za to raje najamete ustreznega mojstra. Pod talno oblogo je potrebno položiti še različne podloge (odvisno od talne obloge), ki bo preprečevala škripanje, preveč mrzla tla in poskrbela za udobno hojo po njih. Pri polaganju si pomagajte z različnimi za to primernimi lepili kladivomvijaki odvisno od vrste talne obloge. Za lepe zaključke pa uporabite še letve in profile.

Stene lahko uredite s stenskimi oblogami iz lesa, PVC-ja ali drugih materialov, ki lahko ustvarijo efektivni izgled. Enostavnejša oblika prijetne ureditve pa so stenske barve. Te lahko nanesete na steno klasično ali uporabite katero od zanimivih pleskarskih tehnik in boste prav tako dobili efektni izgled sten. Za to potrebujete ustrezne čopiče različnih širin in valje. Opremite se še z ostalimi dodatki kot so vedrom za barvo, mrežico za odtekanje barve, okolico pa zaščitite s folijo, ki jo pritrdite z lepilnim trakom, z njim lahko zaščitite tudi posamezne dele stene in oblikujete zanimive vzorce.


Orodje

Zaščitna oblačilaZaščitna oblačila

Ne glede na to na kateri stopnji prenove je vaše podstrešje, boste potrebovali številno orodje, ki vam bo prišlo prav bodisi pri prenovi bodisi pri nadaljnjih mojstrskih popravilih. Vedno prav pride, če imate pri roki različno ročno orodje, kot so izvijači , kleščekladivoolfa nož … V napoto vam ne bodo niti različni vijaki in svedri. Pri uravnavanju tal naj bodo ta v ravnovesju, kar preverite z vodno tehtnico, kote preverite s kotnimi merili, slike pa boste v ravno linijo namestili s pomočjo laserskega merilnika.

Pri opremljanju novega doma vam bodo vsekakor prav prišli vrtalnik, vijačnikžaga, morda tudi pnevmatsko kladivo in brusilnik . Vsekakor bodo v veliko pomoč tudi spone, različne žage, lepila in dleta.

Pri ureditvi sten vam bodo zagotovo koristilo zidarsko in pleskarsko orodje, kot so gladilna šlica, pleskarska lopatica, žaga za mavčno ploščo, zidarska žlica ali »kela« in drugi dodatki. Za delo na višini pa uporabite primerno lestev , ki bo poskrbela za vašo varnost.

Ne glede na to kaj delate, poskrbite tudi za svojo varnost. Telo zaščitite z ustreznim delovnim oblačilom, ki je oblikovano tako, da v velike žepe shranite priročno orodje, ki ga boste neprestano rabili. Zaradi opravka s številnimi snovmi, ki niso zdravju prijazne ustrezno zaščitite tudi svoje rokeoči in dihala. Ob delovanju glasnih strojev uporabite zaščito za sluh, pri večjih gradbenih posegih pa se opremite še s čelado in ustreznimi delovnimi čevlji.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki