Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

10 korakov do energijsko učinkovite mansarde

17.04.2023 4 ogledov 8 min branja
10 korakov do energijsko učinkovite mansarde

Pri izdelavi mansarde naj vas vodi 10 korakov, ki bodo pripomogli k oblikovanju prijetnih prostorov za bivanje. Z ustreznimi okni boste poskrbeli za ustrezno količino naravne svetlobe, primerno in enostavno prezračevanje prostorov, kot tudi skladnost s celotnim izgledom mansardnega stanovanja.

1. KORAK: USTREZNA KOLIČINA OKENSKIH POVRŠIN

Koliko svetlobe potrebuje posamezen prostor je odvisno od njegove uporabnosti in namembnosti, kaj boste v njem počeli, koliko časa se boste v njem zadrževali … Po slovenskih predpisih naj bi bilo v prostoru vsaj 20 % okenskih površin glede na tloris. A pazite, saj včasih 20 % okenskih površin še vedno ne bo zadostovalo ustrezni osvetlitvi v določenih prostorih. Zato temeljito premislite koliko oken posamezni prostor potrebuje da bo bivanje v njem prijetno.

Strešna okna praviloma dovajajo največ količine svetlobe, saj so obrnjena naravnost k izvoru svetlobe. Nasprotno je z vertikalno frčado, ki v prostor dovede veliko manj naravne svetlobe.

2. KORAK: RAZPOREDITEV STREŠNIH OKEN

Pri načrtovanju mansarde temeljit razmislek namenite tudi razporeditvi oken po prostoru glede na lego hiše. Okna obrnjena na jug in zahod zajemajo največ toplotne energije. Jeseni in spomladi vam to lahko koristi za prijetno ogrevanje prostorov brez dodatnih grelnih teles. Pozimi pa vam bodo tako ležeča okna predstavljala dodatek na ostalo ogrevanje.

3. KORAK: PRIMERNE VELIKOSTI STREŠNIH OKEN

Pri strešnih oknih veljajo podobne zakonitosti kot pri vertikalnih oknih. Oboji morajo zagotavljati sedeči osebni vidni stik z okolico. Torej, ko sedite pred oknom vaš pogled ne sme biti moten z okvirjem. Spodnji rob okna naj bo vgrajen od 90 do 110 cm od tal. Za udobno odpiranje pa naj bo ročica pozicionirana med 190 in 210 cm od tal.

Širino strešnih oken določa razdalja med špirovci. Če potrebujete več svetlobe, potem je priporočljivo kombiniranje več oken skupaj. S tem boste dosegli dovolj svetel prostor, ki bo poudaril svoje prednosti.

4. KORAK: RAZLIČNI NAČINI ODPIRANJA STREŠNIH OKEN

Pri strešnih oknih ločimo dva načina odpiranja strešnih oken. En sistem je klasičen drugi pa panoramski. Pri klasičnem načinu je najbolj priporočljivo odpiranje strešnih oken s pomočjo ročice, ki se nahaja na zgornji strani okna. Ker je ročica zgoraj je odpiranje enostavno, ni potrebno sklanjanje, za višje ležeča okna pa je dodatno vgrajena palica oz. električno odpiranje. Takšen princip omogoča vgradnjo dolgega okna, ki zagotavlja razgled na okolico, pod njim pa še vedno lahko postavite pohištvo.

Strešna okna s kljuko na spodnjem robu so značilna za panoramski način odpiranja strešnih oken. Odpirajo se po celotni dolžini in omogočajo panoramski razgled. Pod takšno okno ni možno namestiti pohištva, saj v tem takem ne boste dosegli kljuke. Takšna okna so primerna za strehe z manjšim naklonom. Priporočljivo je, da ga vgradite tako, da bo spodnji rob od tal oddaljen med 110 in 150 cm.

5. KORAK: MATERIALI STREŠNIH OKEN

Pri široki izbiri različnih modelov lahko izvirate tudi med številnimi materiali. Katerega boste izbrali je odvisno od izgleda prostora, potreb in vaših želja.

Lesena strešna okna so narejena iz lepljencev bora. Zaščitena so z impregnacijo in končno lakirana z brezbarvnim premazom na vodni osnovi. Takšna okna zagotavljajo naraven izgled lesa in se dobro podajo v prostore kjer želite ustvariti pridih narave, za okna pa ne želite da izstopajo. Pogostost naknadnega vzdrževanja je odvisna od izpostavljenosti soncu in vlagi. Pogostost naknadnega vzdrževanja je odvisna od izpostavljenosti soncu in vlagi.

Če niste pristaš naravnega izgleda lesa, se lahko odločite za lesena strešna okna, ki so prav tako impregnirana in končno lakirana z belim lakom na vodni osnovi. Pogostost naknadnega vzdrževanja je odvisna od izpostavljenosti soncu in vlagi.

Tretji tip oken so lesena okna oblita z belim poliuretanom. Prednost takih oken je, da ne potrebujejo naknadnega vzdrževanja. Lepljena lesena sredica zagotavlja trdnost, poliuretan pa skrbi za dolgo življenjsko dobo.

Četrti model oken predstavljajo strešna okna, ki so z zunanje strani zaščitena z aluminijem v temno sivi barvi. Izbirate lahko med okni v izvedbi z bakrom ali cinkom. Kakovost materiala zagotavlja zanesljivost in dolgoročno življenjsko dobo.

6. KORAK: ZASTEKLITEV

Tako kot med različnimi materiali obrobe, je možno izbirati tudi med različnimi zasteklitvami. Lepljeno notranje steklo je primerno na primer za otroške sobe, zasteklitev s kaljenim zunanjim in lepljenim notranjim steklom na strešnih oknih poveča varnost, preprečuje razsutje stekla po prostoru (ob morebitnem razbitju). Hkrati ima tudi izboljšano zvočno izolativnost.

7. KORAK: VGRADNJA STREŠNIH OKEN

Pri vgradnji strešnih oken so pomembni vsi detajli. Obrobe zagotavljajo vodotesen spoj med kritino, strešno konstrukcijo in oknom. Kakšno obrobo boste izbrali je odvisno od strešne kritine ter ali se vgrajuje posamezna ali skupinska okna. Pri vgradnji je potrebno priključiti tudi sekundarno kritino na strešno okno.

8. KORAK: NOTRANJA OBDELAVA OKOLI OKEN

Spodnja obloga naj bo vertikalna, zgornja pa horizontalna – to je ključnega pomena pri izdelavi notranjih oblog. Pravilno izdelavo notranjih oblog bo zagotovil notranji vgradni set LSG izdelan iz kovinske konstrukcije in parne zapore. S tem se svetlobi zagotovi velik vpadni kot in nemoten pretok zraka ob oknu. Priporočljivo je, da pod okno postavite radiator, saj s tem omogočite pretok toplega zraka do okna.

9. KORAK: SENČILA

Pravilna uporaba senčil bo poleti zmanjšala vdor toplote v stanovanje, pozimi pa preprečila njeno izgubo. S senčili se lahko dnevno regulirata tako svetlobo kot tudi toploto, s tem pa si zagotovite prijetnejše in kakovostnejše bivanje v prostorih. Zanimivo je, da kombinacija zunanje rolete in notranjega sistema senčila pozimi izboljša izolativnost za 31 %.

10. KORAK: ELEKTRONSKA OPREMA

Sodobni tehnološki napredek se je razvil tudi pri strešnih oknih. Predvsem olajša njihovo uporabo pri višje ležečih oknih, ki niso dosegljiva. Strešna okna se odpira in zapira z daljinskim upravljalcem, poleg tega pa si lahko celo sami programirate čas odpiranja in zapiranja okna kot tudi senčila. Še več, senzor lahko zazna kapljice dežja in sam zapre okno.

Notranja senčila se uporabljajo v dekorativne namene, hkrati pa ščitijo pred svetlobo in omogočajo dodatno toplotno izolacij.

Zunanja senčila preprečujejo prehod sonca skozi steklo in s tem dodatno segrevanje prosto.

Zunanja roleta pa popolnoma zaščiti prostor proti sončni toploti in svetlobi. Hkrati zagotavlja zasebnost in zmanjšuje hrup, okno pa zaščiti pred različnimi vremenskimi vpliv.

Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.