Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Avgust na vrtu: sejanje in setev, zelišča, rastlinjak, sadovnjak in zelišča

V mesecu avgustu vrt ne počiva, saj je treba opraviti poletne setve, sajenja za jesenski in zimski pridelek. Sejemo in sadimo tudi v visoko gredo. V težavnih letih je pridelek najboljši v rastlinjaku. Ne zamudite vrtnih opravil v domačem sadovanjaku, cvetočem in zeliščnem balkonu ter vrtni trati.

Kaj delamo v vrtu meseca avgusta?

Kaj sejemo in sadimo v mesecu avgustu?

V senco visokega fižola sadimo sadike cvetače in brokolija. V začetku avgusta sadimo tudi sadike kitajskega zelja, endivije, solate. Ne pozabite na setev špinače, motovilca in mesečne redkvice. Omenjene vrtnine sejemo od sredine avgusta do sredine septembra. V avgustu sejemo tudi nizek fižol, majski srebrnjak. Do sredine meseca lahko sejemo črno redkev.

V začetku meseca še vedno lahko pohitite s setvijo repe, kolerabe, rdeče pese. Vse sadike in semena  poiščite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

Setev rastlin, ki obogatijo tla in premagajo plevel, strune in ogorčice

Na prazne gredice lahko sejemo facelijo, belo gorjušico, oljno redkev in ajdo. Facelija ni v sorodu z nobeno vrtnino in ni treba skrbeti za kolobar. V vrtu ustvari veliko listne mase, ima globoke korenine, zato je idealna za zeleno gnojenje. Ajda očisti vrt semenskih plevelov. Bela gorjušica in oljna redkev pa zmanjšata število strun in ogorčic v tleh. 

V sredini avgusta sejemo motovilec za jesenski solatni krožnik. Na prazne gredice sejemo facelijo, ajdo, belo gorjušico ali oljno redkev

Visoka greda v mesecu v drugi polovici poletja

Visoka greda se v poletnih dneh obnaša kot velika posoda, zato jo dnevno zalivamo. Zalivanje prilagodimo vremenu.

Poskrbimo tudi za dognojevanje s tekočimi organskimi gnojili, ker se hranila hitreje spirajo kot v vrtu. Po spravilu pridelka naj visoka greda nikoli ne ostane prazna.

Upoštevajte navodila, ki so podana za setev in sajenje v zelenjavnem vrtu. Izboro rastlin za setev in sajenje prilagodite prostoru v visoki gredi.

Rastlinjak v mesecu avgustu

V rastlinjaku je paradižnik varedn pred plesnijo in nočnimi ohladitvami, ki v avgustu zavirajo rast in paradižnika, paprike, jajčevcev in ostalih plodovk. Rastlinak zapiramo, če temperature padejo pod 15 stopinj C.

Rastlinjak je najboljša investicija v vrtu in se obrestuje v petih letih. Za štiri člansko družino zadostuje rastlinjak velikosti 5 x 6 m. Na takšen način lahko pridelamo svežo domačo celenjavo tudi v težavnih letih in pozimi.

Foto: Pridelek paradižnika, kumar in ostalih plodovk je zagotovljen v rastlinjaku

Pri poletni rezi odstranimo pokončno rastoče poganjke

Sadovnjak ob koncu poletja

V sadnem vrtu je treba v avgustu poskrbeti za sajenje jagod, ki bodo odlično rodile v prihodnjem letu. Jagode na novo sadimo vsako tretje leto. Pomlajujemo tudi večja starejša drevesa. Še vedno  je mogoče poskrbeti za zeleno rez in izrezati vse pokončno rastoče poganjake na jablanah, hruškah, breskvah in ostalem sadnem drevju.

Opravimo lahko tudi poletno cepljenje sadnega drevja in si razmnožimo priljubljene sadne vrste. Uredimo tudi shrambo in embalažo za sadje, ki ga pobiramo. V avgustu zorijo maline, robide, ameriške borovnice, aronije in ostalo sadje.

Oskrba balkonskega cvetja

Pri balkonskem cvetju redno odstranjujemo suhe liste in cvetove. Pripravite si lahko tudi potaknjence fuksij in pelargonij. Cvetoče in zelene balkone skrbno dognojujemo s tekočimi gnojili. Uporabni so tudi kristali, ki jih raztopimo v vodi za zalivanje. Redno skrbimo za zalivanje, da se korita in posode ne izsušijo.

Spremljamo pojav rastlinjakovega ščitkarja in ukrepamo ob prevem pojavu škodljivca. Pozorni smo tudi na uši in ostale škodljivce. Ekološke pripravke za varstvo rastlin poiščite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

 

Foto: Cvetoč balkon je ponos vsakega slovenskega doma

Po rezi se najhitreje obrašča ananasov žajbelj

Zeliščni balkon v avgustu

Zeliščni vrt je v polnem razraščanju. Redno režemo ananasov žajbelj, baziliko, citronsko verbeno, kubanski origano, zelišče življanja, citronski timijan in ostala zelišča. Dnevno skrbimo za zalivanje in ustrazno vlago v posodah. Vsakih 14 dni dodamo tudi tekoče organsko gnojilo, ki pospeši novo razraščanje zelišč.

Vrtna trata v poletnem času 

Vrtna zelenica je odličen prostor za družinsko igro. Nekatere trave v avgustu porumenijo, kar je odvisno predvsem od sestave travne mešanice, ki smo jo sejali. V avgustu gnojimo z gnojili, ki vsebujemo več kalija in manj dušika in fosforja. Izbiramo taka gnojila, ki vsebujejo še mikroelemente. V sušnem vremenu ne smemo gnojiti, razen v primeru, da imamo namakalni sistem.

Travo poleti ne kosimo prenizko, saj ji tako omogočimo normalno razraščanje. V primeru, da ni dovolj dežja poskrbimo za namakanje do globine korenin. Najbolj učinkovito bo zalivanje trate z namakalnim sistemom. Skrbimo tudi za preprečevanje razraščanja bele detelje, trpotca, navadne zvezdice, slaka in ostalih plevelov.

 

Igra na vrtni zelenici 

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije