Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Načrtovanje zelenjavnega vrta in Setveni koledar 2023

17.04.2023 121 ogledov 8 min branja
Načrtovanje zelenjavnega vrta in Setveni koledar 2023

Vsak dan smo priča dvigovanju cen in nič ne kaže, da se bo draginja kmalu umirila. Tudi prehrana je vse dražja, zato nas bo vse več vrtičkarjev poskušalo poskrbeti za zdravo domačo zelenjavo in sadje v svojih vrtovih. Zato je zelenjavni vrt potrebno skrbno načrtovati. Plantellini strokovnjaki so za vas pripravili enostavne nasvete za poceni samooskrbo.

Načrtovanje vrta je lahko tudi enostavno 

Seznam, kaj v gospodinjstvu radi jemo, kaj hitro sestavimo. Potem pa se začnejo vse težja in težja vprašanja.

Koliko rastlin potrebujemo, da bo dovolj za celo družino? Koliko nam velikost našega vrta sploh dopušča? Kam umestimo rastline, da bo kolobar pravilen? Kateri so slabi in kateri dobri sosedje? Kako sestavimo mešane posevke? Katere koristne rastline bodo najbolje zapolnile vmesni prostor med rastlinami?

Pomagajte si z aplikacijo Naredi VrtPomagajte si z aplikacijo Naredi Vrt

Načrtovanje na spletu? Z veseljem!

Zakaj bi se mučili z iskanjem odogovorov, ko lahko svoj čas posvetite stvarem, ki jih imate zares radi. Pri načrtovanju vrta si pomagajte z brezplačno aplikacijo kluba Gaia - Naredi vrt, ki bo na zabaven, enostaven in privlačen način pripravila načrt vašega domačega vrta z upoštevanjem pravil kolobarjenja, dobrih in slabih sosedov ter mešanih posevkov, setvenega koledarja ...

© Greta Hoffman

Vzgojimo lastne sadike

Najceneje se seveda izkaže, če pridelujemo iz lastnega semena. A tudi če tega nimamo, se nam še vedno splača vzgajati lastne sadike. Vrečka semen v trgovini običajno stane okoli 1 do 3 eur in vsebuje vsaj 20 do 40 semen. Za sadike zlasti plodovk in kapusnic, ki so najdražje, pa bomo odšteli vsaj 1 eur / sadiko, če kupujemo ekološke sadike, pa tudi več. Takih sadik za povprečen vrt potrebujemo vsaj 50.

Koliko sadik potrebujemo?

Slovenci smo znani po pretiravanju za rezervo in priprava sadik ni nobena izjema. Zato smo pripravili seznam, koliko rastlin je v povprečju potrebno posaditi, da bo zelenjave dovolj za 1 odraslo osebo v gospodinjstvu.

VRTNINA Št. rastlin na 1 odraslo osebo VRTNINA Št. rastlin na 1 odraslo osebo VRTNINA Št. rastlin na 1 odraslo osebo
artičoka 1 brokoli 3 bučke 2
čili 2 cvetača 3 drobnjak 1
endivija 4 glavnati ohrovt 2 jajčevec 3
kitajsko zelje 3 kumara 1 listnati ohrovt 2
lubenica 1 melona 1 paprika 3
paradižnik 3 pastinak 3 peteršilj 5
por 10 radič 5 sladki komarček 5
solata 5 zelena 2 zelje 5

S kolobarjenjem lahko posadimo več vrtnin

Za maksimalen pridelek je pomembno načrtovati zasaditev rastlin po načelu kolobarjenja – vrtnine se zaradi različnih potreb po gnojenju in boljše odpornosti rastlin letno izmenjavajo na različnih delih vrta, hkrati pa moramo upoštevati tudi ustrezno vrstenje zelenjave med sadilno sezono. Na slabši pridelek lahko vplivajo tudi slabi sosedi, spodbujajo pa ga koristne rastline, ustrezno gnojenje in zalivanje.

Osnova štiriletnega kolobarja je delitev vrta na 4 dele ali poljine, znotraj katerih bomo sejali in sadili različno zelenjavo, ki ima podobne potrebe po hranilih.

Prvo poljino bomo pognojili z 2 kg (ali 20 moških pesti) na 10 m2, drugo z 1 kg (10 pesti) na 10 m2 in tretjo s 0,5 kg (5 pesti) 100 % organskega gnojila Plantella Organik.

S tem gnojilom bomo namreč tako izboljšali talno strukturo kot tudi primerno nahranili rastline, s čimer lahko dosežemo tudi 30 % več pridelka. Ta pa bo tudi boljše kakovosti, z več vlakninami, vitamini in antioksidanti.

© Greta Hoffman

Koledar sajenja in pobiranja

Pri sajenju vrtnin moramo upoštevati različne dejavnike: kdaj in v kakšno zemljo posadimo, kateri so dobri in slabi sosedje, koliko zalivamo in kakšna nega je primerna v različnih stresnih okoliščinah.

V koledarju sajenja in pobiranja so na spletni strani kluba Gaia pripravili koristne informacije, s pomočjo katerih bo vaš vrtiček mizo bogato obložil z domačimi, zdravimi in sočnimi vrtninami.  V seznamu vrtnin boste našli priporočljivi čas za sajenje in pobiranje vrtnin, s klikom na izbrano vrtnino pa še več koristnih nasvetov za bogat pridelek. 

Pri pripravi tal poskrbimo tudi za primerno gnojenje

Stročnic na dobro založenih tleh ni potrebno gnojiti, izjemoma uporabimo manjše količine dolgo delujočega organskega gnojila v obliki pelet Plantella Organik.

To gnojilo uporabimo tudi pri drugih vrtninah. Za bogato gnojenje so nam zelo hvaležne velike porabnice hranil, kot so kapusnice, plodovke in gomoljnice, zato jih pognojimo z 20 kg dolgo delujočega Plantella Organika.

Pri srednjih porabnikih (solata, radič, endivija, vse prezimne vrtnine, motovilec, špinača, por, blitva, zelišča) gnojimo s polovičnim odmerkom. Pri manjših porabnikih hranil v tekočem letu organsko gnojilo uporabljamo v minimalnih odmerkih oz. jih ne uporabljamo, gnojimo samo, če to zahteva analiza tal.

Na tej površini tako dobro uspeva korenje, čebula, česen, šalotka, korenast peteršilj, grah, fižol, bob in druge stročnice.

GNOJILO PLANTELLA ORGANIK 7.5 KG
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA PRIDELAVO PLANTELLA ORGANIK 7.5 KG

11,49 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije