Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Namizna osvetlitev

24.08.2023 25 ogledov 6 min branja
Namizna osvetlitev

V hiši ne pozabite na pisarniški kotiček, kjer delate od doma, študirate ali opravljate druge obveznosti za računalnikom. 

Osvetlitev, kombinacija umetne in naravne svetlobe močno vpliva na našo uspešnost, motivacijo in zdravje. Premišljeno načrtujte osvetljavo glede na pogoje, ki jih nudi prostor. 

Poskrbite za ustrezno osvetlitev

Delovna soba, kabinet ali pisarna mora poleg pisalne mize in ostalih kosov pohištva vsebovati tudi zadostno svetlobo, zato zagotovite svetlobo, ki bo prijazna do vašega dela. Poleg naravne svetlobe poskrbite tudi za nakup luči. Kjer dnevna osvetlitev ne omogoča stalne in enakomerne razsvetljave, za svetlobo poskrbite s splošno in lokalno osvetlitvijo.

Delovni prostor je lahko samostojen prostor ali del drugega bivalnega prostora, v katerem imamo urejen tudi kotiček s pisalno mizo. Osvetlitev prilagodimo glede na namen prostora in aktivnosti v pisarniškem prostoru. Potrebujemo primerno intenzivnost svetlobe, da poveča ostrino vida in izboljšuje koncentracijo; barvno temperaturo, ki zmanjšuje utrujenost in dobro razporeditev svetlobe za privlačen izgled prostora. 

Kombiniranje namizne in splošne osvetlitve prostora

Če imate v prostoru, kjer stoji pisalna miza, veliko naravne svetlobe, priporočamo, da mizo postavite ob okno. Tako boste kar najbolje izkoristili sončno svetlobo in boste porabili manj električne energije.

V pisarniškem prostoru namizno osvetlitev kombinirajte s splošno osvetlitvijo – bodisi so to stenske ali stropne luči. Vseeno poleg splošnih potrebujemo tudi lokalne vire osvetlitve. Splošna osvetlitev naj ustvarja rumeno in mehko svetlobo, ki je čimbolj podobna naravni.

Naravna osvetlitev namreč dobro vpliva na naše počutje in prispeva k racionalni rabi energije.

S splošnimi lučmi (na steni, tleh ali stropu) bomo poskrbeli za osvetljenost celotnega prostora, na mizi pa bomo z namiznimi lučmi posebej osvetlili delovno točko.

slika-1slika-1

Za lokalno osvetlitev mize izberite luči z gibljivim vratom, da boste mizo lahko osvetlili delno ali v celoti. Sodobni delovni prostori so velikokrat opremljeni s hladnimi sevalniki – fluorescenčnimi sijalkami v močni beli barvi. Ta barva naj bi povečala storilnost in zbranost, poleg nje pa lahko v prostoru namestimo tudi sijalke toplih barv.

Nevsiljiva, a močna svetloba

Priporočljivo je, da v delovnih prostorih, kjer imamo pisalno mizo, zagotovimo močno, a nevsiljivo svetlobo. Jakost svetlobe prilagajamo vrsti nalog, ki jih v prostoru opravljamo – bodisi je to le delo za računalnikom, pisanje, branje, ali pa gre za zahtevnejše delo, kjer potrebujemo več svetlobe.

V prostoru poiščite ravnotežje med naravno in umetno svetlobo ter preprečite bleščanje in sence. 

Luči namestite vzporedno z oknom in delovnim mestom, pazite pa tudi na postavitev gladkih in svetlih površin, ki dodatno osvetljujejo prostor.

Računalniški zaslon naj bo obrnjen stran od naravne svetlobe in direktnega snopa svetlobe luči – to je posebej pomembno ponoči, saj se tako izognemo odsevom v zaslonu.

slika-2slika-2

Ambientalne luči

Namizne luči morajo zagotoviti ostro svetlobo in zadostno podporo za oči, kar omogoča lažjo koncentracijo. Poleg fluorescenčnih sijalk so za osvetlitev pisalne mize zelo primerne tudi halogenske in LED sijalke. Preberite več o prednostih različnih vrst sijalk. 

Po in med delom oči sprostite in spočijte oči s pomočjo ambientalnih luči, ki imajo nežen sijaj in ustvarjajo toplo, bolj udobno atmosfero. S tovrstnimi lučmi boste poskrbeli za sproščanje stresa.

Pomembno

  • Če ste desničar, namestite luč na levo stran; oz. na desno stran, če ste levičar. Tako vam luč med pisanjem ne bo metala sence na površino.

  • Pazite na višino namizne luči – ko sedite poleg svetilke, ne smete videti žarnice.

  • Svetloba bele barve (fluorescenčne sijalke) povečuje storilnost in motivacijo.
  • Skrbite za svoje oči in pri delu z računalnikom večkrat odmaknite pogled z ekrana, da spočijete oči. 
  • Pri delu z računalnikom mora biti luč obrnjena tako, da svetloba ne pada na ekran.
slika-3slika-3

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.