Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Naredi sam: Adventni venček

16.11.2023 96 ogledov 8 min branja
Naredi sam: Adventni venček

Ob približevanju decembra in s tem prazničnega časa po navadi pričnemo razmišljati o dekoraciji našega doma. Pri večini slovenskih družin je tradicionalen praznični element adventni venček. 

Ti so lahko ne glede na to ali so zunaj ali znotraj, čudovit okrasek ali obesek, ki ustvarja posebno vzdušje. Včasih so ljudje veliko raje kupovali že narejene umetne venčke, dandanes pa se je to nekoliko spremenilo. 

Adventni venčki se med seboj razlikujejo po materialih, ki so uporabljeni v njem

Vse več je ljubiteljev doma narejenega okrasja. Razlogi za to so različni. Nekateri pač radi ustvarjajo, za druge je doma narejen venček cenejša in ugodnejša varianta, nekaterim noben trgovinski venček ne ustreza v vzdušje njihovega doma. In tudi to je ena izmed najpomembnejših lastnosti doma narejenega venčka – naredimo si ga lahko po trenutnem navdihu, ta se bo lepo povezoval s celotno okrasitvijo in ambientom prostora.

Vse naše članke o adventu si lahko ogledate pod značko "advent"

  • Adventni venček iz suhega rastlinja (zelenje in posušeni cvetovi)
  • Adventni venček iz umetnih rastlin
  • Adventni venček iz svežega rastlinja (predvsem zelenje in veje)

Če želite venček obesiti na vrata, imejte v mislih da bo ta viseč – torej mora biti pritrditev sveč, rastlinja, različnih dekoracij… veliko trdnejša in kompaktnejša. Če boste venec imeli na mizi pa je manjša verjetnost da kakšen element odpade. Priporočamo, da na vhodna vrata ali okno obesite venec manjšega premera, tako bo lažji in bo tudi manjša verjetnost, da kakšen element odpade.

Pri oblikovanju lastnega adventnega venčka ne bodite skromni, vaša domišljija naj ne pozna meja, vsak tudi nevsakdanji in netipičen element za venček se lahko enkratno poda nanj.

Kako oblikovati svoj adventni venček iz rastlinja?

1. korak: OBLIKOVANJE

Za osnovo adventnega venčka potrebujete upogljive veje, ki jih oblikujete v krog. To so po navadi veje vrbe, drena in božjega drevca.

Uporabite lahko veje različnih zimzelenih dreves in grmov.

Pogost element pri adventnih venčkih sta tudi bršljan in mah.

Če vam je oblikovanje osnove preveč zamudno, le to lahko tudi kupite ali pa namesto njih izberete aranžersko gobo in vanjo vpikate vse sestavine adventnega venčka.

obod venčkaobod venčka

2. korak - OKRAŠEVANJE

Venček popestrite z naravnimi okraski kot so storži, lešniki, orehi, vejice bele omele, suhe rože ali drugo cvetje. Z uporabo dišavnic, kot so rožmarin, evkalipt, lovor ali cedro pa v dom vnesete tudi prijeten naraven vonj.

Za prijetne dišave v prostoru lahko predhodno narežete pomarančo na tanke kolobarje in jih posušite na vroči površini – to je lahko na radiatorju, konvekcijski pečici ali klasični pečici vendar pri nižji temperaturi.

Ko so kolobarji popolnoma suhi, torej se ne lepijo na roke, jih lahko uporabite kot dekoracijo na venčku. (Namig: lahko jih uporabite kot podstavek sveče, kamor se bo odcejal vosek.) 

Poleg prijetnega vonja, bodo posušene pomaranče dale še zanimivo barvno popestritev.

okrasitev adventnega venčkaokrasitev adventnega venčka

3. korak - SVEČE

Na adventnem venčku seveda ne smejo manjkati tudi sveče. Kakšne boste izbrali je povsem odvisno od preostale oblike in barve venčka kot tudi prostora, kjer boste venček imeli. Vsak adventni venček naj ima 4 sveče. Te so lahko manjše in širše ali višje in tanjše. Izberete lahko tudi dišeče sveče, ki bodo omogočile prijetne vonjave v izbranem prostoru. ž

Pazite pa, da bo njihova pritrditev stabilna, močna in varna, saj imate opravka z ognjem in hitro lahko pride do nesreče.

Namigi za drugačne adventne venčke

Predstavljamo vam še nekaj nevsakdanjih namigov za adventne venčke. Nekateri imajo tako le dekorativno funkcijo in nanje ni priporočljivo umestiti še sveč.

  • Nežno bel venček. Oblikovanje venčka s pomočjo kepic vate, srebrno – krem perlic in umetnih posrebrenih lističev. Vato razkosajte na različne količine in jo oblikujte v nepravilne kroglice. Med seboj jih povežite s nitjo ali pa jih prilepite na aranžersko gobo. Dopolnite jih s perlicami in lističi.
  • Perlice sedaj tudi na adventnem venčku. Oblikovanje venčka s pomočjo velikih perlic poljubnih barv v kombinaciji s širokim darilnim trakom, ki je zguban v različno velike gube. Darilni trak vijugasto zgubajte in prilepite na osnovo. Vsak sklop gub postavite v različno smer. Odločite se lahko za trakove ene barve v različnih odtenkih.
  • Volna in novoletne bunke. Kombinacija bunk za novoletno jelko in različno veliki klobčiči volne. Odličen efekt bodo dali klobčiči ene barve v različnih odtenkih. Klobčiče med seboj povežite z enako vrvico, s pomočjo katere pritrdite mednje tudi novoletno okrasje.
  • Tekstil kot del adventnega venčka. Predhodno narejene tekstilne rože iz ostankov blaga, ki so kombinirane med seboj v različnih barvah in velikostih. Za obstojnost in trdnost venčka priporočamo, da jih nataknete na aranžersko gobo. Tekstilne rože oblikujte po lastni interpretaciji.
  • Naj bo vse naravno! Oblikovanje venčka iz odpadlih storžev smreke ali jelke. Storže polagajte drugega poleg drugega v različne smeri. Pritrdite jih s pomočjo lepila.
  • Enostavno oblikovanje venčka iz različno velikih lesenih perlic. Izberite natur perle, ki jih lahko pustite kar v osnovni (naravni) barvi, ali pa jih pobarvate s pomočjo akrilnih barv. Na aranžersko gobo jih lahko preprosto prišijete s sukancem in šivanko, ki jo vodite skozi luknjici v perlici. Za še enostavnejšo in hitrejšo izvedbo, pa uporabite lepilo (sekundno, vroče lepilo, univerzalno ali silikon).
dekoracija adventnega venčkadekoracija adventnega venčka
dekoracija božičnega venčkadekoracija božičnega venčka

Vam ni do ustvarjanja?

V tem primeru adventni venček preprosto kupite.

V MERKURju imamo vsako leto v tem času čudovito izbiro tako adventnih vencev, kot tudi vsega ostalega za novoletne praznike. Vabimo vas, da pokukate na posebno stran, ki je v prednovoletni sezoni osvežena s trendi in idejami.


34 CM Z DEKORACIJO

VENČEK DECORIS 34 CM Z DEKORACIJO

14,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
34 CM Z DEKORACIJO

VENČEK DECORIS 34 CM Z DEKORACIJO

14,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
34 CM Z DEKORACIJO

VENČEK DECORIS 34 CM Z DEKORACIJO

14,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije