Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Postavitev nadstreška

30.06.2023 383 ogledov 4 min branja
Postavitev nadstreška

Če je vaše dvorišče dovolj veliko, v hiši pa predhodno niste načrtovali garaže, lahko sami izdelate nadstrešek za vaše jeklene konjičke. 

Le ta naj se sklada z vso okolico, lahko je lesen, rustikalen ali pa v bolj sodobni izvedbi iz kovinske konstrukcije ter prozorne strehe. Možnosti je zares veliko.

Pred začetkom izdelave v vsakem primeru potrebujete podroben načrt o izdelavi.

Nadstreški zagotavljajo enostavno montažo hkrati pa s svojimi oblikami in različnimi barvami lahko izredno popestrijo okolico hiše. Preden začnete z izvedbo preverite, da pri izdelavi nadstrešna ne boste poškodovali predhodno grajenih napeljav.

Kakšen nadstrešek izbrati?

Nadstreške delimo na enokapne, dvokapne ter ločno ukrivljene. Slednji so trenutno najsodobnejša izvedba, ki je zato tudi najbolj zaželena med uporabniki. Pri izbiri nadstreška (vrsta, velikost, barva, oblika) je potrebno upoštevati, da se bo njegov izgled vključil v okoliško arhitekturo, vaš dom in vrt. Le ta naj ne izstopa iz okolice.

Nosilnost nadstreška

Ne glede na obliko in materiale je pri nadstreških obvezna zadostna nosilnost. Nastrešek mora tako zdržati veliko težo snega, pritisk vetra, udarce toče … Priporočljivo je, da je nosilnost nekoliko večja od potrebne vrednosti.

Kako vzdrževati nadstrešek?

Ob izbiri nadstreška iz nerjavečih materialov, kot je na primer aluminij, vzdrževanje praktično ni potrebno. Če pa ste se odločili za lesenega ali jeklenega, bo potrebno izbrano konstrukcijo na nekaj let prebarvati.

Velikost nadstreška

Le ta je odvisna od namembnosti nadstreška, torej od velikosti in števila avtomobilov oz. velikosti terase. A pazite da vse dimenzije nadstreška ne presegajo zakonskih določil. Načeloma nadstrešek sodi med preproste objekte, ki za gradnjo ne potrebujejo dovoljenja. Njegove lastnosti pa ne smejo presegati naslednjih parametrov:

  • tlorisna površina največ 30 m2
  • višina nadstreška največ 3,5 m
  • konstrukcija nadstreška mora biti postavljena na vaše ozemlje

VRSTE NADSTREŠKOV

Leseni nadstreški

Leseni nadstreški potrebujejo betonske temelje, saj morajo stebri nuditi ustrezno stabilnost. V betonski temelj se vgradi kovinski nosilec ter vanj vpne lesen steber. Nikakor ni priporočljivo, da je lesena konstrukcija vpeta neposredno v tla, saj je tako večja možnost do vpijanja vlage in začetka gnitja stebrov. Na stebrih stoji celotno ostrešje nadstreška. Streha je lahko prekrita s katero koli kritino – opečno, tegolo, polikarbonatno ...

Lesene nadstreške je moč kombinirati tudi s kovinskimi elementi. V tem primeru se iz kovine izdela osnovno konstrukcijo oz. temelje, les pa služi za ureditev strešnega dela na katerega se položi kritina – kovinska, opečna, polikarbonatna, tegola.

Leseni nadstreški se odlično podajo v okolje obdano z naravo, a so dobra izbira tudi na dvoriščih v mestu, saj je dandanes obdelava lesa že zelo sodobna. Les lahko obarvate s široko barvno paleto, izberite pa takšno, da bo vašemu okolju najbolj ustrezala.

Kovinski nadstreški

Kovinsko ogrodje v kombinaciji s polikarbonatno streho so eni izmed bolj popularnih nadstreškov. Konstrukcija je zelo minimalna, zato na dvorišču zasede zelo malo prostora in deluje nemoteče za okolje. Kovinski nadstreški so lahko raznolikih oblik, ti so lahko eno ali dvokapni, vpeti ob hišo ali samostoječi.

asfaltiranjeasfaltiranje

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01