Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje česna in nasveti za gojenje

13.10.2023 142 ogledov 5 min branja
Sajenje česna in nasveti za gojenje na vrtu, v koritu in visoki gredi

Jesen je čas za sajenje česna! Vas zanima kako in kdaj sadimo česen na domačem podeželskem vrtu ali v urbanih predelih? Za dober pridelek poskrbite še za razkuževanje in se veselite svojega zdravilnega pridelka. 

Pohitite s pripravo tal za sajenje česna in ne zgrešite nasveta za pravočasno spravilo pridelka. Česen je domač antibiotik in krepi splošno zdravje, zato ga vse več sadimo v mestu in na vasi.


SEMENSKI  500G RS
Odprema v 24 urah

ČESEN ROYAL SEEDS SEMENSKI 500G RS

6,39 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Kdaj sadimo česen v osrednji Sloveniji in ostalih področjih?

Česen sadimo konec meseca oktobra in v začetku novembra. To velja za nižinska področja Gorenjske, Štajerske, Dolenjske in ostalih regij.

V višjih legah sajenje prilagodimo temu, da česen pred zimo samo pokuka iz zemlje. Vse je seveda odvisno od nadmorske višine.

Na Primorskem in obalnem pasu ga sadimo kasneje. Tako poskrbimo, da pred zimo ne razvije veliko listov, ker listi porabijo rezervno hrano v stroku, ki je namenjena razvoju korenin.

Kako in kako sadimo česen na vrtu, v posode in visoke grede?

Za najboljši pridelek česna na vrtu, ki ga gojimo za glavni pridelek, sadimo debele zunanje stroke. Razdalja v vrsti je okrog 10 cm, med dvema vrstama pa 30 cm.

V primeru sajenja v mešanih posevkih z zimsko solato, rukolo, prezimnim tolščakom in ostalimi vrtninami povečamo razdaljo med dvema vrstama na 40 ali več cm.

Vse več vrtičkarjev goji česen v posodah in visokih gredah in to za mlad česen, ki ga uživajo na prvih spomladanskih piknikih. V tem primeru uporabimo notranje drobne stroke in jih sadimo na razdaljo treh prstov.


S sajenjem česna na vrtu nikoli ne prehitevamo  
Urbani vrtičkarji sadijo česen v večja korita in ga porabijo na spomladanskih piknikih

Razkuževanje česna pred sajenjem

Česen pred sajenjem pregledamo in preverimo, da stroki niso mehki ali plesnivi. Pred sajenjem opravimo tudi razkuževanje česna v lesnem pepelu. Stroke česna po stročkanju namočimo v pepelu, ki ga mešamo z vodo. Lesni pelel poskrbi, da se česen pred sajenjem razkuži in ima v tleh manj težav z gnitjem. Tako bo manj težav s škodljivimi talnimi glivami in bakterijami.

Česen lahko razkužimo tudi v žajbljevem ali kamiličnem čaju, ki ga pripravimo podobno kot za ljudi. V čaju namakamo česen 30 minut.

Recept za razkuževanje česna s pepelom

  • 2 litra vode
  • 0,5 litra lesnega pepela
  • namakamo 30 min

Kako pripraviti zemljo za sajenje česna na vrtu in visoki gredi?

Zemljo za sajenje česna na vrtu pripravimo v prvi polovici oktobra. Takrat je zemlja še topla in ne vznemirjamo mikroorganizmov v tleh. Najbolj se priporoča globoko rahljanje, saj tako zemlje ne obračamo in ne vzemirjamo talnih drobnoživk. Vedno delamo takrat, ko so tla primerno vlažna, se lepo drobijo in ne oprijemajo orodja ali obutve.

V visoki gredi lahko gredo dopolnimo z novo zemljo, če se je med letom posedla in ga posadimo v kombinaciji s sadikami zimske solate. Pri sajenju v korita izberemo večje in široko korito, da pridelamo več mladega česna za svoj solatni krožnik in jo napolnimo z zemljo skoraj do vrha.

Kdaj se pobira jesenski česen?

Jesenski česen za glavni pridelke pobiramo v poletnem času. Za spravilo glavnega pridelka jesenskega česna je čas, ko se posušijo spodnji trije listi. Drugi prepoznavni znak za spravilo pridelka je, ko se stroki izbočijo iz čebulice. Pri spravilu pridelka je  dobro, da ga ne pobiramo prepozno, ko se posušijo vsi listi, saj v tem primeru v skladišču hitreje gnije.

Mladi česen pobiramo pred debelitvijo čebulice česna in ga uporabimo na spomladanskih piknikih v mesecu aprilu in maju. Tako oplemenitimo svoj solatni krožnik s česnom in krepimo splošno zdravje.


Zemljo na vrtu najlažje pripravimo z globokim rahljanjem in to do polovice oktobra
Domačega pridelka česna se veselijo tudi otroci

V trgovskih centrih MERKUR dobite popolnoma vse, kar potrebujete za zdrav domač pridelek.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.