Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

6 korakov do zdravega pridelka z lastnimi sadikami

26.02.2024 24 ogledov 8 min branja
6 korakov do zdravega pridelka z lastnimi sadikami

Da bo naš vrt obrodil obilno in nas nagradil z zdravo zelenjavo, moramo s pripravami začeti že pozimi. Čeprav takrat zemlja še počiva, je naša naloga, da pravočasno poskrbimo za vzgojo sadik, ki smo si jih to leto začrtali za naš domači vrt.

Vzgoja sadik ni vedno enostavna, saj je za ekološko samooskrbo in uspešen razvoj rastline potrebno upoštevati kar nekaj zakonitosti. Kdaj posejati, v kakšno zemljo in koliko zalivati ...

Načrtovanje vrta in števila sadik

Narišite načrt svojega vrta in določite, katere sadike morate pravočasno vzgojiti, pa tudi koliko jih boste potrebovali za porabo svoje družine. Pri tem si pomagajte z nasveti priznanih vrtnarskih strokovnjakov in različnimi pripomočki, kot je npr. brezplačna aplikacija NarediVrt.si, ki na zabaven in enostaven način izriše načrt vašega domačega vrta in vam pomaga pri upravljanju le-tega.

Kaj je kolobarjenje?

Kolobarjenje je tehnika rotacije različnih vrst rastlin na vrtu ali polju skozi več let, da se prepreči izčrpavanje tal in se zmanjša tveganje za škodljivce in bolezni. Temelji na principu, da različne vrste rastlin različno vplivajo na tla in okolje.

  • Preprečevanje škodljivcev in bolezni: Kolobarjenje omejuje kopičenje škodljivcev in bolezni, ki so specifični za določene rastline, saj ti škodljivci in patogeni ne najdejo ustrezne gostiteljske rastline več let zaporedoma.
  • Ohranjanje rodovitnosti tal: Vsaka rastlina iz tal črpa različna hranila in nekatere, kot so stročnice, celo obogatijo tla z dušikom. Menjava rastlin pripomore k bolj uravnoteženi uporabi hranil v tleh.
  • Triletno kolobarjenje: Pri triletnem kolobarjenju se prvo leto posadijo rastline, ki potrebujejo veliko hranil (npr. paradižnik, brokoli), drugo leto manj zahtevne rastline (npr. česen, čebula), in tretje leto rastline, ki obogatijo prst (npr. fižol, grah).
  • Gnojenje in izbor rastlin: Učinkovito kolobarjenje vključuje tudi premišljeno gnojenje in izbor rastlin, ki so združene glede na njihove potrebe po hranilih in sorodstvene vezi.
  • Načrtovanje in prostorska razporeditev: Dobro načrtovanje je najbolj pomembno za uspešno kolobarjenje. To vključuje razdelitev vrtnih površin na enake dele glede na število let kolobarjenja in upoštevanje medsebojnih odnosov med rastlinami.
  • Koristne rastline: Vključevanje koristnih rastlin, kot so žametnice, bazilika, in kapucinke, v kolobar pomaga pri naravnem zatiranju škodljivcev in privabljanju koristnih organizmov.

Kolobarjenje je torej integriran pristop, ki ne le izboljša zdravje tal in rastlin, temveč tudi prispeva k bolj trajnostnemu in produktivnemu vrtu.

Izberite kakovostno seme za sadike

Da bomo zadovoljni s pridelkom, potrebujemo dobro razvite sadike z močnim koreninskim sistemom, čvrsto rastjo in dobro razvitimi listi ter steblom. To pa bomo dosegli le s primernim semenom za sadike, ki ga lahko kupimo ali vzgojimo sami.

Pri nakupu pazimo na poreklo (prednost dajte semenom lokalne pridelave), leto pridelave (staro seme bo kalilo slabše) in kalivost, kateri dajte še posebno pozornost, če boste semena pridelovali sami.

Test kalivosti - kako ga pravilno izvedemo?

Predlagamo, da pred dejanskim sejanjem naredite kalilni preizkus, ki vam bo pokazal kakovost semena.

  1. Deset do dvajset semen položite na krožnik med dve plasti papirnate brisače, jo navlažite in postavite na toplo.
  2. Če po enem tednu ni vzkalila vsaj polovica semen, ali je le-ta prekrita s črno oz. sivo prevleko, je seme neuporabno in ga raje zavrzite in si priskrbite drugega.

Zemlja za sadike in setev naj bo specialno prilagojena 

Zemlja ali substrat za sadike mora biti kakovostna in prilagojena mladim rastlinam, da jim omogoči hiter razvoj koreninskega sistema in tako močnejše sadike.

Le tako bo mladim sadikam zagotovila vse potrebne hranilne snovi in optimalno zadrževanje vode.

Za setev uporabimo visoko kakovostno specialno zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start, ki je sestavljena iz 100 % naravnih šot in ima posebej prilagojeno sestavo za zdrav razvoj sejančkov.

Njena fino mleta struktura zagotavlja, da ima na voljo dovolj vlage in hranil takoj, ko se razvije koreničica. Poleg tega se mlada rastlinica lažje učvrsti in ima močnejšo začetno rast.

"Domače flance", kot so jih delale naše babice

Naše babice so t.i. flance vzgajale na domač način. Za to lahko uporabimo papirnato škatlo od jajc in tudi jajčne lupine. Vanje nasujemo zemljo in posejemo seme. V času sajenja na prosto škatlo le raztrgamo in posadimo s papirjem vred. Da se lažje trga, jo enostavno namočimo z vodo. Prav tako sadimo seme v jajčnih lupinah kar direktno v zemljo. Takoj po setvi lahko pospešimo kalitev posejanih semen s poudarkom na plodovkah, in sicer tako, da jih prekrijemo s prosojno folijo. Pazimo, da to folijo, takoj ko seme vzkali, odstranimo, ker bo le-tako mlada rastlinica dobila dovolj svetlobe in toplote.

Vzgoja zdrave sadike

V začetku rasti potrebujejo rastlinice visoko, predvsem pa enakomerno dnevno in nočno temperaturo. Pogosto jih postavimo kar direktno na radiator, pod lonček pa postavimo kos stiropora, ki zaščiti občutljivi koreninski sistem.

Za zalivanje uporabljamo pršilko, saj je potrebno zemljo le navlažiti. Če bomo zalili z zalivalko, bomo hitro odplaknili seme in bo naše delo zaman. Posamezne rastlinice enostavno zalijemo kar s pomočjo žličke.

Hranila imajo veliko vlogo, a v nizkih koncentracijah, saj gre za majhne rastline. Uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vita (LINK – na izdelek na vaši spletni strani), ker vsebuje biostimulante: vitamine in aminokisline. Z dognojevanjem na 7 dni bomo dobili močnejše rastline, ki bodo lažje prenesle šok ob presajanju na prosto.

Za vzgojo sadik je zelo pomembna toplota glede na vrsto zelenjave:

Vrsta zelenjave T (°C) za vznik T (°C) za 1. list T (°C) za 2-3 liste
Solata 16-18 14-16 8-12
Kapusnice 22-24 16-20 14-16
Paprika 25-27 18-20 16-18
Jajčevec 25-27 18-20 16-18
Paradižnik 24-26 16-18 14-15
Kumare 22-24 16-18 15-16
Bučke 25-26 16-18 15-16

Sejemo pa lahko tudi na prosto

Toda ne pred koncem zime, saj se mora zemlja najprej dobro segreti, imeti mora vsaj 5 °C. Poleg solate uspešno zunaj kalijo tudi bob, grah in fižol.

Za hitrejšo in uspešnejšo kalitev seme čez noč namočimo v topli vodi. Po setvi seme prekrijemo z agrokopreno, zato da ga ne pojedo ptiči. Ko vzkali, kopreno odstranimo.

SUBSTRAT BIO PLANTELLA ZEMLJA START ZA POTAKNJENCE 20 L
Odprema v 24 urah

SUBSTRAT ZA PRIDELAVO BIO PLANTELLA ZEMLJA START ZA POTAKNJENCE 20 L

7,59 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
GNOJILO BIO PLANTELLA VITA 500 ML BIOGNOJILO
Odprema v 24 urah

GNOJILO ZA PRIDELAVO BIO PLANTELLA VITA 500 ML BIOGNOJILO

11,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.