Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zasaditve za zimski pridelek

29.08.2023 24 ogledov 4 min branja
Zasaditve za zimski pridelek

Ko se sončni žarki počasi obračajo proti zahodu in dnevi postajajo krajši, so mnogi vrtnarji morda nagnjeni prepustiti se vtisu, da se bliža konec vrtnarske sezone. 

Vendar pa se pravi vrtnarski navdušenci zavedajo, da je druga polovica poletja čas, ko se lahko še dodatno obogati naš vrt. 

Gredice, ki so bile spomladi in začetek poletja dom cvetočih rastlin in bogate zelenjave, ne bi smele ostati prazne in opuščene.

Nasprotno, sedaj je čas, da se lotimo novih izzivov – posadimo in posejemo rastline, ki bodo poskrbele za bogat pridelek tudi v prihodnjih mesecih in celo spomladi. 

Ali veste kam in kdaj zasejati katero vrtnino?

Zadeva ni tako težavna. Pred ponovno setvijo ali sajenjem tla v gredici le plitvo obdelajte z motiko, zemljo pa pognojite z dolgo delujočim organskim gnojilom Plantella Organik ali visoko vrednostnim organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Ko sadika raste, jo za boljši razvoj pognojite še s tekočim gnojilom za vrtnine Bio Plantella Vrt.

V tem času še lahko presajate sadike nekaterih kapusnic, ki bodo dobro uspevale za krompirjem, ki smo ga zdaj že izkopali. Lahko pa jih sadimo tudi za čebulo. Če vzgajamo lastno sadiko, lahko  sejemo po dve do tri semenke skupaj, tako rastlino vsaj delno zavarujete pred vročino. Ko rastline vzkalijo, senčijo ena drugo. Potem ko se razrastejo, pa odščipnite slabše in ohranite najmočnejšo sadiko. Vendar pa je ta čas bolj primeren za sajenje dobro razvitih in močnih sadik. Kitajski kapus lahko v tem času samo še presajamo, saj je za setev skoraj že prepozno. Še vedno pa lahko tako sejemo kakor tudi presajamo nadzemno kolerabico.

Še je čas za črno redkev

Pohitite in še danes posejte črno redkev. Čeprav bo do zime ostala nekoliko manjša, bo še vedno zelo zdravilna. Ljubitelji mesečne redkvice pa imate za setev časa še mesec in pol. Velja omeniti, da zanjo ne potrebuje svoje gredice, sejete jo lahko med različne vrste solate. Zdaj je sicer še zadnji čas za setev poletnih solat. Prav gotovo boste veseli tisti, ki imate radi mehkolistne solate, saj bodo v prijetnem jesenskem vremenu spet lepo uspele. Solate lahko posadite med paradižnik.

Kam lahko posejete blitvo?

Blitva ali mangold je odlična vrtnina, ki jo premalo cenimo. Zadnjič jo sejemo vse do konca avgusta. Ta zadnja setev je namenjena prezimovanju. Paziti je treba, da blitve ne posejemo na gredice, kjer smo gojili rdečo peso ali spomladi špinačo, saj so si te vrtnine med seboj v sorodu. Blitvo lahko sejemo direktno na stalno mesto, kjer je rasel krompir, predvsem pa nekaj sadik posadite tudi v rastlinjak, kjer vam bodo listi na voljo skoraj vso zimo. Za setev je dobra tudi gredica, kjer je raslo korenje, če ste ga že populili.

Ne pozabite na rukolo

Med križnice sodi tudi rukola, ki jo spet posejemo jeseni. Njen predhodnik je lahko katerakoli vrtnina, samo kapusnice oz. križnice ne. Gredic pred setvijo ne gnojite. Rukolo lahko režete večkrat, po rezi pa jo zalijte s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vrt. Divja rukola prezimi v večini krajev Slovenije na prostem. Še bolje pa se obnese v zimskem rastlinjaku, kjer ne sme manjkati. Ne mara pa zastajanja vode, zato je treba tla pred njeno setvijo obdelati z motiko.

Sejte tudi prezimne vrtnine

Motovilec in špinača, ki ju sejemo v avgustu in septembru, sta namenjena jesenskemu uživanju. V drugi polovici septembra pa ju posejemo za naslednjo pomlad. Za motovilec ni ovir, rasel bo dobro za vsemi vrtninami. Tega pa ne moremo trditi za špinačo, ki je sorodnica blitve in rdeče pese, zato je seveda ne sejte na gredice, kjer je v zadnjih treh letih rasla katera izmed omenjenih vrtnin.

Zelo dobro bo uspevala na gredicah za nizkim fižolom, grahom, čičeriko in lečo. Tudi korenček in peteršilj sta dobra predhodnika špinače. Čeprav je še zgodaj, pa vas lahko opomnimo, da v pozni jeseni (proti koncu oktobra) nazadnje na vrtu lahko posadite čebulček in kasneje, v začetku novembra, še česen.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01