Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

3 zelišča proti boleznim paradižnika

19.07.2023 59 ogledov 5 min branja
3 zelišča proti boleznim paradižnika

Želite pridelati zdrav paradižnik na povsem ekološki način? Za krepitev paradižnika pred boleznimi vam lahko pomagajo kamilica, rman in žajbelj. 

Cvetove in liste je treba nabirati pravočasno, jih ustrezno sušiti in pravočasno škropiti po listih. Deževno poletje in stresne razmere so nevarne za propad paradižnika na domačem vrtu, zato hitro ukrepajte.

Kdaj nabirati cvetove kamilice, rmana in liste žajblja?

V cvetovih kamilice in rmana je največ koristnih učinkovin, ko se cvetovi popolnoma odprejo. Liste žajblja je najboljše nabirati tik pred cvetenjem, saj takrat vsebujejo največ koristnih učinkovin.

Predlagamo, da cvetove in liste nabirate vsaj dan ali dva po dežju, ker je tako v rastlini več koristnih učinkovin.

Domači zeliščni pripravki so najbolj učinkoviti, če jih nabiramo okrog poldneva, koje sonce visoko v zenitu. V Merkurju poiščite sadike žajblja in seme kamilice, rman pa naberite na divjem travniku.

Recepti za pripravo domačih škropiv (čaj), ki krepijo rastline pred boleznimi

Zelišče Recept Delovanje Opomba
Kamilica 20 g cvetov prelijemo z 1 liter vrele vode, počakamo 15 min,  ohladimo in precedimo. Preventivno krepimo rastline pred glivičnimi boleznimi. /
Rman 20 g cvetov prelijemo z 1 liter vrele vode, počakamo 15 min,  ohladimo in precedimo. Preventivno krepimo rastline pred glivičnimi boleznimi. /
Žajbelj Pest listov prelijemo,  z 1 liter vrele vode, počakamo 15 min,  ohladimo in precedimo. Odlično preventivna krepitev pred glivičnim in bakterijskim boleznim. Ne uporabljamo preveč pogosto, da varujemo mikroorganizme v tleh.

Pravilno sušenje listov in cvetov po nabiranju je pomembno opravilo

V vročem in suhem poletju lahko uporabimo tudi sveže dele rastlin. Tako si hitro pripravimo ustrezen domač pripravek, ki krepi rastline pred boleznimi. V času cvetenja kamilice in rmana si naredite zaloge za kasnejše obdobje. Listi žajblja, ki jih naberete in posušite na morju, imajo zagotovo več koristnih učinkovin kot žajbelj z domačega vrta.

Omenjene dele rastlin sušimo v zračnem in senčnem prostoru. Izogibamo se sušenju na direktnem soncu ali sušilnicah, ki so nastavljene na previsoko temperaturo.

Koliko časa je uporaben čaj iz listov in cvetov koristnih rastlin?

Čaj, ki ga pripravimo iz cvetov kamilice, rmana ali listov žajblja uporabimo, ko se ohladi. Predlagamo, da domače zeliščne pripravke pripravljate sproti in toliko kot potrebujete za eno škropljenje. Treba je vedeti, da v domačem zeliščnem čaju koristna učinkovina hitro razpada, zato ne pripravljajte domačih škropiv na zalogo.

Cvetove in liste zelišč nabiramo takrat, ko imajo največ koristnih učinkovin
V deževnam poletju je treba paradižnik škropiti bolj pogosto in ga tako krepiti pred boleznimi

Preventivna krepitev rastlin pred boleznimi in pogostost škropljenja

Za preventivno krepitev rastlin pred boleznimi je treba škropiti paradižnik že pred prvim pojavom krompirjeve pelesni na rastlini. Škropimo redno v presledkih 5 do 7 dni, če je vreme sončno in suho.

V primeru dežja je treba poskrbeti za redno škropljenje po vsakem močnejšem deževju.

Ob prvih znakih okužb na paradižniku porežite vse okužene liste in 3 dni zapored škropite za žajbljevim čajem, ki je najmočnejši. Za enostavno in hitro škropljenje si priskrbite tudi dobro škropilnico, ki jo izberete v Merkurju.

Ostali dejavniki za zdravo rast domačega paradižnika

Vsekakor je pri paradižniku na prvem mestu pravilo, da ne hitimo s sajenjem v hladna tla. Te rastline so utrujene od stresa in bolj podvržene napadu bolezni v prvi polovici poletja. Veliko dežja in zmerne temperature so idealne za razvoj plesni na krompirju, ki se v juliju hitro preseli na paradižnik.

Deževna pomlad in začetek poletja predstavljata največjo nevarnost za množičen pojav krompirjeve plesni na krompirju in paradižniku. V primeru, da ste sadili odporne sorte krompirja, imate manj težav s prehodom krompirjeve plesni na paradižnik.

Davor Špehar je agronom, prijatelji mu pravijo vrtnar in je vodja spletnega portala Zeleni svet. Lahko ga spremljamo na radiu, TV, spletu, pa seveda lokalnih in vodilnih slovenskih vrtnarskih revijah. Srečate ga lahko tudi na mnogih vrtnarskih delavnicah in predavanjih.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.