Brezplačna dostava ob spletnem nakupu nad 30,00 € Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Visoka greda in prve ideje za vrtnarjenje v mesecu marcu

visoka gredavisoka greda

Vrtnarska sezona se na visoki gredi se prične pred prvimi deli na vrtu. Ste vedeli, da na njej vrtarimo hitreje, prej pobiramo prvi pridelek in nimamo težav s pripravo tal? V marcu največkrat kombiniramo hitro rastoče vrtnine, ki jih zaščitimo z loki in vrtno tkanino. Ste že pričeli z deli na vaši visoki gredi?


Ste vedeli, da na visoki gredi vrtnarimo hitreje kot na vrtu?

V marcu najprej začnemo vrtnariti na visoki gredi, ker je najhitreje primerna za delo. V primeru, da se je zemlja posedla jo kupimo v Merkurju in dodamo na visoko gredo. Takoj za tem lahko pričnemo s prvimi setvami in sajenjem. V marcu vrtičkarji najraje sejejo redkvico in sadijo prve sadike solate. Tako pridelek redkvice pobirajo že dober mesec in pol po setvi.

FOTO 1: Visoka greda se v začetku marca lepo razrašča

Zakaj hitreje vrtnarimo na visoki gredi?

Na visoki gredi hitreje vrtnarimo zato, ker je zemlja dvignjena od tal in se hitro suši. Kupljena zemlja je bolj zračna in se hitro ogreje, zemlja tudi ni zasičena z vodo, ki zastaja v vrtnih tleh v primeru padavin. Tako nam delo ne omejujejo nizke temperature in mokra zemlja, najhitreje vrtanarimo na visoki gredi, ki je za prve setve in sajenja primerna že v začetku marca.

V visoki gredi smo kombinirali solato in redkvico

Za hitrejši pridelek v spomladanskem času priporočam sajenje sadik solate, ki so v Merkurjevih trgovinah na razpolago že od začetka marca. Solato smo sadili na razdaljo 30 cm, prazen prostor med solato pa zapolnili z redkvico na traku, ki nam omogoča enostavnejšo setev.

S semenom na traku imamo tudi manj dela z redčenjem pridelka, zato ga priporočam za vse, ki nimate veliko izkušenj s setvami.

FOTO 2: Na visoki gredi smo kombinirali solato in redkvico na traku

Kaj naredimo v primeru nizkih temperatur?

V primeru nizkih temperatur na visoko gredo namestimo loke, ki tvorijo ogrodje za vrtno tkanino s katero zaščitimo pridelek pred pozebo. Solata in redkvica bosta tako brez težav uspevala na visoki gredi, ki je ustrezno zaščitena. Pridelek se bo hitreje ukoreninil, začel z rastjo in celo za 14 dni ali več prehitel pridelek na vrtu.

FOTO 3: Loki in vrtna tkanina ščitijo pridelek pred nizkimi temperaturami

Delo poteka brez sklanjanja in naporov

Delo na visoki gredi poteka brez težkih naporov in sklanjanja. Tudi tla ni treba obdelati z vilami, lopato. Zemljo brez težav pripravimo samo z drobnim vrtnim orodjem. V primeru šotnega substrata, ki ga kupimo v trgovini odpade tudi rahljanje tal. Takoj po tem, ko stresemo zemljo na visoko gredo lahko pričnemo s setvami in sajenjem. Po zaključku del poskrbimo samo za zalivanje.

FOTO 4: Enostavno in lahkotno delo na visoki gredi

Visoka greda vam zagotavlja prvi pridelek na vrtu, terasi ali balkonu

Visoke grede so zelo priljubljene v mestu in na podeželju. Vse več jih zasledimo na vrtovih, terasah, ravnih strehah. Manjše visoke grede so primerne tudi za balkone, ki imajo dovolj svetlobe. Tako je košček narave, ki nas sprošča vedno v vaši bližini.

Rastline, ki uspevajo na visoki gredi vas vsako leto nagradijo s pridelkom. Primerne so tudi za sajenje zelišč in okrasnega cvetja.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki
Ne spreglejte