S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Zimska skrb za ptice

naslovna-slika-zimska_skrb_za_ptice_banner

V zimskem času je potrebno poskrbeti za vse živali, tako za hišne ljubljenčke kot tudi gozdne živali in ptice. Nekatere se v tem času ne preselijo v tople južne kraje, ampak ostanejo kar pri nas, na hladnem podnebju. Zaradi snega, ki prekrije zelene površine, drevja in se naseli v gozdovih ptice težko pridejo do hrane. Tu jim lahko pomagamo mi!

Ptice, ki zimo preživijo pri nas se v grobem delijo na dve vrsti glede na to kakšno hrano zauživajo – zrna ali mehkejši hrano. Med prve ptice sodijosinice, brglezi, kalini, vrabci, ščinkavci, med druge pa kosi, škorci, taščice in drozgi.


Postavitev ptičje krmilnice

Najboljša rešitev za oskrbo ptic čez zimo je ptičja krmilnica. Krmilnica ima ustrezno veliko streho, ki pokriva celotno površino kamor je natrošena ptičja krma oz. semena. Pomembna je tudi velikost krmilnice – ta naj bo dovolj velika, da se hkrati na njej lahko prehranjuje več ptic. Na ptice se spomnite že pred prvim snegom in krmilnico postavite ali obesite že v jeseni. Ptice jo morajo sprva opaziti, se nanjo privaditi in šele na to jo bodo zares uporabljale. Skrbno razmislite o prostoru kamor boste krmilnico postavili. Nekatere stojijo s pomočjo droga, druge lahkoobesite ali jih postavite na balkonsko ograjo oz. okensko polico. Za zadnji primer so ustrezni le višji balkoni in okenske police, do kamor nikakor ne bodo mogli priti mački. Če ste se odločili za takšno krmilnico, ki jo postavite na drog, mora biti ta visok vsaj 2 metra– tudi za njegovo višino so razlog mački, ki jih ptice močno privabljajo.

ptice-1

Krmilnico postavite v bližino dreves ali grmovja, saj se ptiči radi nahajajo na vejah dreves oz. grmov in bodo krmilnico tako hitreje opazili oz. upali uporabljati. Ob daljšem opazovanju boste opazili, da se zelo rade zadržujejo na drevesih v bližini krmilnic preden priletijo na svoj obrok in tudi po njem.


Izdelava krmilnice

Odločite se lahko za nakup ptičje krmilnice, te so že pravilno oblikovane in zagotavljajo dovolj velike površine, da so semena skrita pred snegom in več pticam omogoča sočasno hranjenje.

Želite narediti prav posebno krmilnico? Vam nobena ni všeč in ne sodi v vaše okolje? Zakaj ne bi izkoristili ustvarjalne žilice in jo izdelali kar sami? Za izdelavo osnovne krmilnice ne boste porabili veliko časa in materiala, zadostovalo pa bo tudi osnovno mizarsko orodje – ročno žago , kladivo , meter , svinčnik , izvijač…

Za krmilnico je najboljša izbira les, predvsem kakšeniglavec. Lesenih površin nikoli ne barvajte z barvnimi lahki. Rdeča barva ptice odbija, saj jim predstavlja nevarnost. Hkrati pa je zaradi laka površina preveč gladka in jim to ni ravno po godu. Barve krmilnice zato ohranite v čim bolj naravnih odtenkih. Krmilnica naj bo čim bolj odprta, saj želijo imeti ptice neprestan pregled na dogajanjem okoli njih, zato naj bo vhod krmilnice dovolj odprt. Ne pozabite na velikost strehe, ki naj bo kar nekaj večja od podesta, kjer se nahaja hrana. Tako preprečite nabiranje snega in vlažna semena.

ptice-2

Doma narejene hišice naj bodo oblikovane tudi tako, da bo njihovo čiščenje čim lažje. Priporočamo, da si spodnji del naredite kot predal, saj ga boste tako enostavno odstranili iz krmilnice in očistili nesnago iz njega.


Zimska hrana

Najboljša izbira za ptice pozimi so semena. Ta so lahko sončnična, konopljina, lanena, pšenična, prosena… Dobra rešitev je že pripravljeno mešanico kupiti v trgovini. Takšna semena so ustrezna za zunanje ptice in izberete lahko med številnimi mešanicami ali pa se odločite za eno vrsto semen.

S hranjenjem ptic začnite že v jeseni in jih privadite na stalen donos hrane. S hranjenjem ne odnehajte vsedo sredine pomladi. Priporočljivo je, da si hrano dosujete vsako jutro. S svojim opravilom moramo biti zelo dosledni, saj se bodo ptice čez čas navadile na stalen dostop do hrane. Pozimi ptice lahko razveselite tudi z lojno pogačo. A to obesite pod že obstoječo streho, da se nanjo pozimi ne bo nabral sneg. V tem primeru je ptice ne bodo videle oz. želele uporabljati, saj bo preveč prepojena z vodo ali celo zmrznjena. V različnih trgovinah je moč dobiti že narejene pogače, a to lahko izdelate tudi sami doma.

ptice-3

V jogurtov lonček (ali poljuben kalup) stresite poljubno mešanico semen in v njihovo sredino vstavite vrvico oblikovano v zanko. Sstopljeno kokosovo maščobo (znana tudi kot kokosovo olje)prelijte semena do vrha. Mešanico postavite na hladno in počakajte da se strdi. Strjeno pogačo vzemite iz lončka in vrvico obesite na drevo.


Ne pozabite na vodo

V času snega in zime ne pozabite tudi na vodo, ki jo ptice potrebujejo skozi vse leto, a je ta v času hladnega vremena težko dostopna zaradi zmrzali. Vodo nalijte v plitvo posodico in ji občasno dolijte mlačno vodo, da le ta ne bo hitro zmrznila.


Valilnica

Določene ptice valilnice uporabljajo tudi čez zimo. Takšni so predvsem poljski vrabci in velike detele. Valilnice jim v času zime služijo kot spalna gnezda v katere nanesejo suho travo. Tudi preostale ptice lahko valilnico uporabljajo za spanje preko zime. Ker bodo spomladi hiške že navajene, se bodo tudi v času ženitve zatekle vanjo. Ta naj stoji vsaj 2,5 m nad tlemi zavarovana pred vetrom in dežjem.

Vhodna odprtina naj ne bo obrnjena na zahod ali sever, priporočljiva je vzhodna ali jugovzhodna ter, dovoljena pa je tudi jugozahodna lega odprtine.


Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica