(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru18 Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Jesenski kostanjev namaz


Ljubitelji jeseni uživajte v razgledih na pisana drevesa, raznobarvno listje in si privoščite sprehod ter skakanje po lužah. Jesen pa lahko z jesenskimi plodovi prenesete tudi v kuhinjo in pripravite namaz iz kostanja. Namaz lahko dodate na palačinke, kruh in celo kekse. Domači piškoti bodo tako pridobili drugačno noto, ki diši po jeseni in pripoveduje mirne jesenske zgodbe. Dober tek!
Čas priprave:
- 60 minut
Sestavine:
- 1 kg kostanja
- približno 250 g sladkorja
- 100 g čokolade (70 %)
- 1 vaniljin strok
- ščepec soli






Korak za korakom:
1. Operemo in posušimo kozarec za vlaganje.
2. Kostanj v blago soljeni vodi zavremo in skuhamo do mehkega. Kuhamo okoli 30 minut.
3. Kostanj olupimo in s pomočjo multipraktika zmešamo v pire. Dodamo mu enako količino sladkorja ter ponovno zmešamo.
4. Vaniljin strok razpolovimo z nožem, s konico pa izluščimo semena.
5. Kostanjev pire prestavimo v posodo, prilijemo 2 dl vode, dodamo vanilijo, zavremo in počasi kuhamo. Dobro mešamo, da se sestavine premešajo in povežejo.
6. Ohlajen kostanjev namaz damo v kozarec za vlaganje in shranimo v hladilnik.
Namigi:
- Sveži kostanji so gladki, trdi in svetleče rjave barve. V dlani so težki in ne zvonijo votlo.
- Če najdemo kostanj z luknjicami, ga zavržemo, saj lahko sicer pokvari preostale kostanje.
- Kostanj ima najboljši okus po prvi slani.
- Prihaja iz otočij Indijskega oceana, poznamo pa tudi mehiško vaniljo in francosko vaniljo, kjer gre za preparate, ki vsebujejo tudi zrnca vanilje.
- Izberite bourbonsko vaniljo, ki je najbolj cenjena.
Viri:
- Recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu kostanjev namaz Nade Duhović,z bloga JUST GOOD FOOD; naslovna fotografija z istega bloga
- Številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu