Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Krompirjeva plesen na paradižniku in druge težave na vrtu po neurjih

01.08.2023 9 ogledov 6 min branja
Krompirjeva plesen na paradižniku in druge težave na vrtu po neurjih

Katere vrtnine najbolj trpijo zaradi deževnega poletja z močnimi neurji? Na vrtu že opazimo težave kot je krompirjeva plesen paradižniku, težave na krompirju, kumarah in ostalih vrtninah. 

Deževno vreme je raj za bolezni in prav je, da pomagamo rastlinam, če niso preveč prizadete. Poskrbite za pravočasno ekološko škropljenje, ter ostale ukrepe, ki vam zagotavljajo pridelek konec poletja in jeseni.

Kakšno škodo poleti povzroča dež z močnimi neurji?

Orkanski veter običajno povzroča lomljenje poganjkov, poškodbe na listih in v nekaterih primerih tudi steblu. Majhne razpoke na rastlini so vstopne točke za bolezni, ki lahko hitro napredujejo, zato je treba pametno ukrepati. Posledice deževnega poletja že opažamo na paradižniku, fižolu, kumarah, čebuli in ostalih rastlinah.

Paradižnik, ki ni močno okužen s plesnijo še lahko rešite.

Krompirjeva plesen na paradižniku

V deževnem poletju z močnim neurjem se je na večini paradižnikov že razvila krompirjeva plesen. Predlagamo, da takoj odstranite vse plesnive liste in jih odvržete v ekološke zabojnike. Izrezovanje listov opravite v najbolj vročem delu dneva, da se rane hitro sušijo. Predlagamo, da delo opravite takrat, ko je napovedano obdobje sončnega vremena.

Uporabite ekološka škropila

V pozno večernih urah ali jutranjih opravite še škropljenje z morskimi algami, da "zaprejo" poškodovana mesta in preprečijo povzročiteljem bolezni vhod v rastlino, saj rastline na nek način razkužujejo. Čez dva dni poskrbite še za škropljenje z aminokislinami, ki poskrbijo za hitro obraščanje paradižnika, fižola in ostalih rastlin.

Sočasno poskrbite še za škropljenje z ekološkimi pripravki za krepitev rastlin pred boleznimi. Uporabite lahko tudi čaj iz cvetov ognjiča, ter čaj iz žajblja, rmana ali kamilice.

Kaj storiti, če je paradižnik močno okužen s krompirjevo plesnijo?

V primeru, ko se plesen pojavi na plodu, steblu in listih, je treba vse paradižnike odstraniti z grede in pričeti z novi setvami ter sajenjem. Na mesto paradižnika lahko sejete nizek fižol, peteršilj, korenček, črno redkev, repo ali ostale vrtnine, ki jih sadimo in sejemo v avgustu. Semena in sadike poiščite na vrtnih oddelkih v Merkurju.

Odstranite bolne liste paradižnika, kumar ter škropite z algami in aminokislinami
Močno plesniv paradižnik hitro odstranimo z grede in naredimo prostor za nove vrtnine

Ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo v mesecu avgustu

Še vedno sadimo sadimo poletne sorte solat, radiče, endivijo, cvetačo, brokoli, kitajsko zelje, sejemo rdečo peso, podzemno kolerabo, majski srebrnjak. V avgustu ne smemo pozabiti tudi na poletne setve špinače in motovilca, ki jih lahko opravimo pod zdrav paradižnik ali na gredice, ki smo jih očitili plesnivega paradižnika.

Po dežju poskrbite za redno okopavanje in pomagajte rastlinam do zraka

Fižol, solata, radiči, endivija in ostale rastline bodo bolje uspevale, če poskrbite za redno okopavanje. Predlagamo, da jih okopljete takoj, ko se zemlja ne oprijema orodja in obutve. Delo boste najlažje in najhitreje opravili z nihajno motiko , saj okopavate v pokončni drži in to 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko. Uporabite lahko tudi ostale motike, ki so predstavljene tukaj.

Nihajna motika okopava 7 do 10 krat hitreje kot navadna motika
Tudi kumare je obiskala plesen, ki lahko hitro uniči pridelek
Po odstranitvi bolnih rastlin poskrbite za setev in sajenje novih vrtnin

Ostale težave in rešitve zaradi deževnega poletja

Kumare so v večini že plesnive in jim lahko pomagamo podobno kot smo opisali pri paradižniku.

Čebulo, ki jo je napadla čebulna plesen poberemo z vrta in posušimo. Prav tako je treba odstraniti plesniv krompir, ki je v osnovi kriv, da je plesen okužila paradižnik.

Pri endiviji in ostalih sadikah, ki smo jih sadili v poletnem času poskrbimo za redno okopavanje in poskrbimo za boljšo zračnost tal.

V deževnih letih je več težav z boleznimi in na to moramo biti pripravljeni, če v juliju in avgustu dežuje.

Po vsakem dežju posije sonce in rastline, ki smo jih sadili ter sejali v poletnem času se hitro obraščajo, napredujejo z rastjo. 

Davor Špehar, Zeleni svet

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.