Brezplačna dostava nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vse, kar morate vedeti o ogrevanju za sezono 2023/2024

25.09.2023 174 ogledov 12 min branja
Vse, kar morate vedeti o ogrevanju za sezono 2023/2024

Ko se približujejo hladnejši meseci, postaja ogrevanje doma eno izmed ključnih vprašanj za številna gospodinjstva. V članku bomo raziskali različne možnosti ogrevanja, analizirali njihove prednosti in slabosti ter ponudili nasvete za izbiro sistema, ki bo najbolje ustrezal tako potrebam vašega doma kot tudi vašim finančnim zmožnostim.

Prvi predpogoj za varčno ogrevanje je dobra izolacija

Povprečno gospodinjstvo za potrebe ogrevanja porabi 64 % vse energije mesečno. Ko govorimo o varčnosti ogrevanja, ne moremo mimo vprašanja o izolaciji hiše (ali stanovanja), saj se z dobro izolacijo stroški ogrevanja znižajo, energetska učinkovitost objekta pa izboljša. To pomeni, da se investicija v izolacijo hiše povrne že v nekaj letih

Prvi korak na poti k dobri izolaciji je vgradnja toplotne izolacije na vse obodne ploskve, pri čemer vedno začnemo s stropom in nadaljujemo proti neogrevani podstrehi. Naslednji korak je vgradnja sodobnih oken in vrat, ki se dobro upirajo prehodu toplote.

Za pregled energetske učinkovitosti je sicer priporočljivo izdelati energetsko izkaznico, ki pokaže, kako energetsko učinkovita je hiša in katere ukrepe je smiselno izvesti, da energijsko učinkovitost povečamo.


Izbira ustreznega ogrevalnega sistema – kako začeti?

Ena izmed prvih odločitev pri izbiri ogrevalnega sistema je vprašanje o tem, ali bomo naš dom ogrevali s talnim gretjem, radiatorji ali s kombinacijo obojega. Vedeti moramo, da gre za dolgoročno investicijo, ki bo našemu domu služila desetletja. Prav zato je res pomemno, da izberemo tak ogrevalni sitem, ki bo učinkovit, cenovno dostopen in prilagojen našemu načinu življenja.   

Ali veste? Primerjava cen med energenti je pokazala, da je najcenejše ogrevanje na drva, najdražje pa ogrevanje na plinsko peč.

Ne glede na to, ali sistem ogrevanja postavljamo na novo, ali ga prenavljamo, pa je smiselno, da pred samo izbiro razmislimo o tem, kakšna je kvadratura ogrevanja in energetska učinkovitost objekta (okna, vrata, izolacija in streha); v kateri regiji se nahaja objekt oziroma kakšne klimatske razmere so zanj značilne; kolikšna je dejanska potrebna moč za ogrevanje objekta; kakšen dostop imate do posameznega energenta; kolikšna je okvirna višina investicije v prenovo ali nakup sistema; kakšni so okvirni stroški delovanja in vzdrževanja sistema; kakšen je izkoristek izbranega sistema in podobno. 


Kakšne načine ogrevanja poznamo?

Radiatorji

Pri radiatorjih, ki so eno izmed najbolj razširjenih načinov ogrevanja naših domov, gre za visokotemperaturno ogrevanje. To pomeni, da zrak okrog sebe segrejejo na višjo temperaturo, ta pa nato kroži po prostoru in ogreva stene, strop ter tla. Radiatorje je priporočljivo namestiti zlasti v slabše izoliranih stavbah ali pri objektih brez fasade, saj so tam toplotne izgube znatno večje.  

Prednosti:

 • nizki stroški investicije 
 • hitra in enostavna vgradnja

Slabosti:

 • lahko so motečega videza 
 • ker gre za točkovno ogrevanje, je le-to slabše razporejeno kot pri stenskem, talnem ali stropnem ogrevanj
Preberite tudi: Vodič o radiatorjih + kalkulator končne moči

Stropno in stensko ogrevanje (in hlajenje)

Stropno gretje deluje podobno kot talno, razlika je le v tem, da se posebni paneli, po katerih so speljane cevi, namestijo na podkonstrukcijo ali strop. Pri stenskem gretju pa lahko izbirate med stenskim gretjem z vodo ali elektriko, na voljo pa je v suhi ali mokri izvedbi.  Stensko ali stropno hlajenje in ogrevanje je še posebej primerno v podstrešnih stanovanjih in v stanovanjih, kjer iz različnih razlogov ni mogoče vgraditi talnega ogrevanja. 

Prednosti:

 • cenovno ugodno
 • zelo primerno tudi za hlajenje prostorov

Slabosti:

 • pogoj za stropno ogrevanje je dobro izoliran objekt, ki ima po možnosti vgrajen tudi prezračevalni sistem preko rekuperacije

Talno gretje

Talno ogrevanje uvrščamo med nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, kjer je temperatura grelnega medija navzgor omejena s temperaturo od 25 do 35°C. Talno gretje deluje tako, da so cevi položene v tla, toplota ogrete vode pa se prenaša iz cevi na talno konstrukcijo in od tod na zrak v prostoru v obliki sevanja in konvekcije. Je najpogosteje uporabljeno površinsko ogrevanje in priporočljivo zlasti za ogrevanje dobro toplotno izoliranih zgradb.

Prednosti: 

 • nižji stroški ogrevanja (za približno 15 - 20% v primerjavi z radiatorji)
 • topel zrak je enakomerno razporejen po prostorih
 • manjše kroženje prahu v prostoru

Slabosti:

 • hladnejši prostori potrebujejo več časa, da se segrejejo
 • višja začetna investicija
  težje odkrivanje morebitnih napak


Vrste ogrevalnih naprav

V Sloveniji uporabljamo pet glavnih virov energije za ogrevanje. Največji je delež biomase, sledi kurilno olje, zemeljski plin, elektrika in nazadnje toplotna črpalka. V mestih je močneje zastopan zemeljski plin, na podeželju pa drva.

Trenutni trendi kažejo na relativno stabilnost biomase in plina, povečanje uporabe toplotnih črpalk in elektrike ter občutno zmanjševanje ogrevanja na kurilno olje.

Peč na biomaso

Biomasa je obnovljiv vir energije, ki jo lahko uporabljamo za ogrevanje naših domov. Najpogostejši načini uporabe so peči na pelete, drva, brikete in sekance

Vse oblike lesene biomase potrebujejo veliko prostora za skladiščenje in terjajo kar precej dodatnega dela, saj jih je potrebno skladiščiti, redno čistiti in odnašati pepel. Priporočamo uporabo sesalnika za pepel.

Kakšna je razlika med ogrevanjem na sekance, pelete in brikete?

Sekanci so primerni za večje porabnike, peleti imajo najvišjo kurilno vrednost z manj pepela, briketi pa omogočajo najbolj enostavno uporabo.

Za vašo denarnico je z vidika energentov in investicije peči najprijaznejši način peč na drva (cena ogrevanja znaša približno 900 € na leto, investicija v peč med 2000 – 5000 €), sledita peč na pelete (cena ogrevanja znaša približno 1200 € letno, kotel na pelete stane med 2000- 5000 €) in peč na sekance (cena ogrevanja znaša približno 1100 € letno, investicija v kotel pa se giblje med 3500 – 5000 € za kotle brez lambda sonde in od 9000 € dalje za kotle z lambda sondo). 

So kamini res mišljeni zgolj kot romantičen dodatek, ki dajejo občutek domačnosti in topline?

Kljub temu, da kamini res nudijo občutek topline in ugodja, pa so koristni tudi z vidika ogrevanja, še zlasti v prehodnih obdobjih ali za dodatno ogrevanje ob nizkih zunanjih temperaturah. Pri kaminih moramo biti pozorni na to, da ohranjamo goriva (drva, peleti, briketi) suha, za priključitev kamina pa je potreben tudi primeren dimnik, ki mora izpolnjevati zahteve kaminske peči. 

Plinska peč

Ogrevanje na plin je eden izmed najpogostejših načinov ogrevanja, saj se jih vgrajuje v stanovanja, hiše, manjše in večje poslovne objekte, industrijske zgradbe, hotele, izobraževalne ustanove in druge javne objekte. S plinom se lahko ogrevamo preko javnega plinovoda ali pa plin kupimo in ga shranimo v rezervoarju utekočinjenega plina. 

Ogrevanje s plinsko pečjo je zelo učinkovito, predvsem pa izjemno udobno in preprosto. Ena izmed slabosti ogrevanja s plinsko pečjo je drag energent (tj. plin), ki je odvisen od uvoza in geopolitičnih razmer, prav tako ni mogoče uveljavljati nikakršnih subvencij.

Peč na kurilno olje

Zelo razširjen način ogrevanja je tudi ogrevanje s kurilnim okoljem, ki ga uporabljamo za centralno ogrevanje. S kurilnim oljem lahko ogrevamo radiatorje ali pa ga uporabimo za talno ogrevanje. Kljub temu, da je tak način ogrevanja sila preprost in udoben, pa je njegova najtemnejša plast ta, da proizvaja največje količije CO2 in nudi slab ogrevalni izkoristek.

Zanj je nujen tudi prostor za kurilnico in cisterno in ker se njegova cena na trgu močno spreminja, velja za enega najdražjih energentov.Ogrevanje z elektriko

Zagotovo ste že kdaj slišali, da je ogrevanje s toplotno črpalko najbolj ekonomično. In to kljub neizpodbitnemu dejstvu, da je začetna investicija med vsemi vrstami ogrevanja najvišja. Pa je temu res tako?

Toplotna črpalka – (visoka) investicija, ki pa se na dolgi rok povrne

Toplotne črpalke so varčne naprave, ki energijo ustvarjajo iz obnovljivih naravnih virov iz okolja ter jo učinkovito pretvorijo v toploto doma in/ali sanitarne vode. S pomočjo toplotnih črpalk lahko prostor grejemo ali hladimo in ker obratujejo pri nižjih temperaturah, so odlična izbira v kombinaciji s talnim gretjem. Poznamo več različnih vrst toplotnih črpalk, za večino domov pa je najprimernejša toplotna črpalka na način zrak-voda

Največja prednost toplotnih črpalk je, da so okolju prijazen prijazen obnovljiv vir energije. Poleg tega je zanje značilna tudi visoka stroškovna učinkovitost, saj nudijo do kar 75 % prihrankov, višjo začetno investicijo pa si lahko nekoliko znižamo z nepovratnimi subvencijami Eko sklada.

Infrardeče ogrevanje

Infrardeče ogrevanje poteka s pomočjo IR panelov, ki toploto oddajajo s sevanjem. Pred konvencionalnim ogrevanjem ima kar nekaj prednosti, ena od poglavitnih je ta, da IR paneli ogrejejo prostor že v manj kot minuti. Pogosto se vgrajujejo kot dopolnitev primarnega gretja. 

Je ogrevanje s klimo učinkovito?

Ko govorimo o ogrevanju na eletriko, ne moremo mimo klimatskih naprav, ki so v prvi vrsti namenjene vzdrževanju temperature v prostorih in ogrevanju manjših prostorov ali stanovanj (na primer garsonjere). Sodobne klimatske naprave prostor hitro ogrejejo, so enostavne za uporabo in z naskokom varčnejše kot nekaj let nazaj.  

Ogrevanje s sončno energijo 

Eden izmed načinov izkoriščanja sonče energije je preko solarnih panelov, pri čemer se energija shranjuje v solarnem zalogovniku toplote. Poleg dolge življenjske dobe jih odlikuje tudi preprosto vzdrževanje, skupaj s toplotno črpalko pa so za marsikoga zmagovalna kombinacija

Druga električna ogrevala

Ogrevajte se brezplačno z energijo sonca in zraka

Sončna elektrarna proizvaja električno energijo, ki jo toplotna črpalka porablja za ogrevanje vaših prostorov in/ali sanitarne vode.

S pravilno izbiro moči toplotne črpalke in velikostjo zalogovnika tople vode ter ustrezno veliko sončno elektrarno na strehi vašega objekta, lahko vso potrebno energijo za ogrevanje pridobite iz sonca in zraka.

Vzdrževanje ogrevalnih naprav 

Če želimo, da nam bodo ogrevalni sistemi dobro in dolgo služili, jih moramo redno vzdrževati in servisirati. S tem ne samo da zmanjšamo možnosti okvar, ampak tudi pripomoremo k večjemu izkoristku ogrevalnih naprav, kar posledično niža stroške ogrevanja. 


In kaj si še posebej velja zapomniti?

 1. Redno vzdrževanje podaljša življensko dobo vsakega grelnega telesa in ogrevalnega sistema.
 2. Redni letni servisi večine ogrevalnih teles v večini primerov predstavljajo pogoj za garancijo izdelkov.
 3. Glede na to, da so toplotne črpalke večinoma nameščene v kletnih prostorih in so lahko izpostavljene prašnim delcem, se lahko hitro zgodi, da se zamašijo lamele uparjalnika, kar povzroča težave pri delovanju. Uparjalnik očistite tako, da izključite toplotno črpalko iz električnega kroga, odvijete pritrdilne vijake pokrova na vrhu toplotne čprpalke in ga odstranite. Lamele lahko očistite s sesalnikom za prah ali jih rahlo prepihate s kompresorjem.
 4. V peči na biomaso nikar ne mečite umetnega lesa, smeti, umetnih hlodov ali kakršnega koli izdelka, ki bi lahko vseboval cink, žveplo, železo, svinec ali druge umetne snovi.
 5. Na IR panele ne obešajte nikakršnih oblačil ali stvari, saj mora biti njihova površina in bližnja okolica ves čas prazna.
 6. Za čiščenje IR panelov priporočamo suho krpo iz mikrovlaken, ki panel temeljito očisti.
 7. Če se ogrevate na kurilno olje svetujemo, da enkrat letno zamenjate filter za olje.
 8. Če želite izboljšati delovanje klimatske naprave, vsako leto preverite in očistite filtre. Filtre lahko operete z vodo in nevtralnim milom in preden jih vstavite nazaj, sperite in posušite tudi notranjost enote.

Vse za ogrevanje v trgovskih centrih MERKUR

Za katerokoli vrsto ogrevanja že se boste odločili, pri nas boste našli praktično vse. Pobrskajte rubriko Ogrevanje in hlajenje

Potrebujete mojstra za vgradnjo ogrevanja?

Potem vljudno vabljeni, da se naročite na posvet pri naših svetovalcih Rečeno Storjeno.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije