Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Vzdrževanje vode v bazenu

naslovna-slika-vzdrzevanje-vode

Kaj vključuje osnovni paket za vzdrževanje vode?

Cenejšim modelom (predvsem bazenom z napihljivim robom) je priložen kartušni filter. Voda se filtrira skozi papirnato kartušo. V Merkurju svetujemo uporabo peščenega filtra. Najprimernejši in najučinkovitejši način mehanske filtracije je peščena filtrirna naprava z ustrezno črpalko, pri čemer je filtrirni medij kremenčev pesek. Če je bazen ob nakupu opremljen s kartušnim filtrom, svetujemo nakup in predelavo na peščenega. Bazensko vodo je potrebno dnevno prefiltrirati najmanj enkrat. Ob višjih zunanjih temperaturah in v obdobju, ko je bazen bolj obremenjen, pa do 2 krat. Priporočamo, da izberete zmogljivejšo filtrirno napravo, ki filtriranje opravi v 5-6 urah delovanja. Delovanje razdelimo na tri sklope po 2 uri. Zmogljivejša naprava bo za filtracijo potrebovala manj časa. Samo sredstva za nego vode, brez ustrezno dimenzioniranega filtrirnega sistema, ne bodo prinesla želenega učinka in obratno, samo filtrirni sistem je brez dodajanja sredstev za nego vode neučinkovit.


Sesalnik za čiščenje in pomembna dodatna oprema

Za ustrezno nego potrebujemo tudi sesalnik za čiščenje bazenskega dna. Izbira je v največji meri odvisna od vrste filtrirne naprave. Če gre za kartušni filter, se uporabljajo sesalniki, ki so od filtrirnega sistema neodvisni. Pri peščenem filtru sesamo s pomočjo le tega. K dodatni opremi sodi še termometer ter mrežica s teleskopsko palico za pobiranje listja.


Kako vzdržujemo vodo v vgradnem in kako v montažnem bazenu?

Postopki za nego in vzdrževanje vode so enaki tako v vgradnem kot v montažnem bazenu. Ne glede na to, koliko vode imamo v bazenu, je osnova čiščenja mehanska filtracija vode in nato obdelava z ustreznimi sredstvi. Kristalno čisto vodo bo zagotovila samo kombinacija ustreznega filtrirnega sistema ter nega vode z ustreznimi sredstvi.


Mehansko čiščenje

Najprej potrebno poskrbeti za mehansko filtracijo in pretok vode. Najprimernejši in najučinkovitejši način mehanske filtracije je peščena filtrirna naprava z ustrezno črpalko, pri čemer je filtrirni medij kremenčev pesek, ki ga je potrebno zamenjati po štirih do petih kopalnih sezonah. Filter in črpalka morata biti pravilno dimenzionirana in priključena. Celotna vsebina (voda) bazena naj bi se prefiltrirala vsaj en krat dnevno v 5 do 6 urah. Torej če imamo bazen s prostornino 30m3, potrebujemo filtrirni sistem zmogljivosti oziroma pretoka 6m3/h. Delovanje filtrirne naprave razdelimo na tri sklope in sicer tri krat na dan - zjutraj, opoldne in zvečer po približno 2 uri. Samo s pomočjo filtrirnega sistema lahko bazen posesamo in iz njega odstranimo umazanijo.

Samo sredstva za nego vode, brez ustrezno dimenzioniranega filtrirnega sistema ne bodo prinesla želenega učinka in obratno, samo filtrirni sistem je brez dodajanja sredstev za nego vode neučinkovit. 


Kakšna mora biti voda v bazenu?

Voda v bazenu mora biti čista, brezbarvna, bistra in higiensko neoporečna. Najprimernejša voda za polnitev bazena je iz javnega vodovodnega omrežja. Pitna voda, ki jo praviloma uporabimo da napolnimo naš bazen, ustreza tem higienskim zahtevam. Vendar kopalci in vplivi okolja v vodo prinašajo nečistoče, glivice in bakterije, ki se v vodi zelo hitro razmnožujejo, posebej pri temperaturi vode med 20 in 30 stopinj C. Večje delce odstranimo s pomočjo vodnega sesalnika in filtra, bakterije pa moramo nevtralizirati s pomočjo t.i. oksidacijskih sredstev, tako da zagotovimo neoporečno vodo.


Kako dosežemo ustrezno vodo, primerno za bazene?

Načinov, kako vzdrževati vodo v bazenu je danes veliko. Povprečnemu uporabniku se ob prvem stiku s pripravo vode postavi veliko vprašanj. Prvo vprašanje je: »Kaj vse in v kakšnem vrstnem redu moram dodati v vodo«?

1. Najprej je potrebno preveriti pH vode

Več o preverjanju pH vrednosti vode najdete v poglavju analiza vode.

2. Za pripravo vode se na tržišču pojavljajo različna dezinfekcijska sredstva

Najpogosteje se kot oksidant v zasebnih bazenih uporablja t.i. organski klor in sicer v dveh oblikah, kot granulat ali tablete. Kot nosilec klora se pri tej obliki pojavlja izocianurna kislina, ki preprečuje hitro izhlapevanje klora iz vode zaradi sončne svetlobe in toplote. Ta oblika klora ne spreminja pH vrednosti vode, v vodi je popolnoma topljiv, omogoča dolgotrajno skladiščenje in je relativno varen in enostaven za uporabo.

Ločimo dve vrsti kloriranja:

  • dolgoročno kloriranje (vsebnost klora v vodi ne sme pasti pod 0,6-1.0 mg/liter), to je vsebnost klora, ki mora biti vedno prisotna v vodi (uporabimo različne klorove tablete, ki jih doziramo preko t.i. boj/plovk  za doziranje klorovih tablet) in
  • sunkovito ali šok kloriranje (vsebnost prostega klora v vodi mora biti vsaj 2mg/lit). Sunkovito kloriranje izvedemo po prvi polnitvi vode v bazen, oziroma pri večjih obremenitvah vode (večje število kopalcev, višja temperatura vode, po dežju). Preventivno priporočamo vsaj eno sunkovito kloriranje vsakih štirinajst dni. Za sunkovito kloriranje uporabimo klor v granulatu, ki ga raztopimo v vedru vode in raztopino vzdolž bazenske roba vlijemo v bazen. 

3. Kako preprečujemo pojav alg v plavalnih bazenih?

Alge so med najpreprostejšimi rastlinskimi organizmi, ki so zmožni fotosinteze. Rastejo pod ugodnimi pogoji v kolonijah. Bazenska voda te pogoje izpolnjuje. Same alge niso vir infekcij, vendar nudijo idealno podlago za razvoj drugih mikroorganizmov. Odmrle alge so hrana za bakterije. Alge imajo tudi to lastnost, da sčasoma postanejo odporne na klor, kar pomeni, da jih ta ne uničuje. Zato je potrebno v bazensko vodo dodajati t.i. algicid. Algicidi v čisti vodi podaljšujejo obdobje, v katerem bi se alge razvile oziroma delujejo preventivno. Kvalitetni algicidi  so popolnoma nepeneči in visokoncentrirani. Dodajajo se glede na količino vode in po večjih nevihtah ali večji obremenjenosti bazena.

Vzrok za nastanek alg je največkrat neprimerna pH vrednost vode, oziroma premalo dezinfekcijskega sredstva v vodi. Poleg tega lahko na pojav alg vpliva število kopalcev, temperatura vode, padavine. Vsi našteti vzroki običajno učinkujejo vzajemno. Že majhna motnja lahko poruši občutljivo ravnovesje v vodi.

V kolikor so se alge v bazenski vodi že razvile (običajno voda postane zelenkaste barve, stene in dno bazena so spolzke, voda dobi neprijeten vonj), je nemudoma potrebno uravnati pH vrednost (7,0-7,4) in napraviti t.i. sunkovito kloriranje s klor granulatom (vsebnost klora dvignemo nad 2mg/lit). Alge popolnoma uniči šele oksidacijsko sredstvo – klor. 

4. Kaj je kosmičenje?

Če imamo v vodi ustrezno uravnano pH vrednost in zadostno količino prostega klora in je le ta motna, jo je potrebno izkosmičiti. Kosmičenje oziroma flokulacija je postopek, pri katerem mikronsko umazanijo, ki je filter ne more zadržati, »povečamo« do te mere, da jo filter zadrži.

Postopek je podoben sesanju parketa ali ploščic doma (po kotih se tvorijo kosmiči prahu).  To lahko naredimo na dva načina. Pri bazenih s peščenim filtrom dodamo flokulant v prelivni kanal ali skimer, filter nato speremo. Pri filtrih s kartušami ta način ni primeren. Zato zvečer ustavimo obtočno črpalko in vlijemo flokulant direktno v bazen. Po nekaj urah se umazanija zgosti na dnu bazena, to pa nato previdno posesamo iz bazena s pomočjo vodnega sesalnika. Ta način kosmičenja je primeren za vse vrste filtrov. Na voljo imamo različna sredstva, tekočino, tablete, gel,...

5. Katere so specifične težave pri vzdrževanju vode in kako jih odpravimo?

Uporabnikom svetujemo, da bazen na začetku kopalne sezone napolnijo z vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Voda iz vodnjakov ni primerna, saj vsebuje kovine. Največkrat se po dodajanju oksidacijskih sredstev taka voda obarva rumeno rjavo (sledi železa) ali turkizno (baker).   Obstajajo posebna sredstva, ki to nevtralizirajo, a je pogoj ustrezna peščena filtrirna naprava.

Največkrat težave povezane s kvaliteto bazenske vode izvirajo iz nepravilne pH vrednosti vode in s tem posledično upada delovanja dezinfekcijskih sredstev. Tedensko je potrebno preveriti in uravnati pH vrednost.

Tedensko ali štirinajstdnevno (odvisno od vremenskih razmer) je potrebno opraviti t.i. sunkovito ali šok kloriranje. Klor granulat raztopimo v vedru vode in raztopino vzdolž bazenskega roba vlijemo v bazen. Sunkovito kloriranje opravimo zvečer in nujno pustimo bazen preko noči odkrit (snamemo zaščitno ali solarno pokrivalo) saj bomo tako podaljšali življenjsko dobo pokrivala. 

Vsa sredstva za nego in vzdrževanje vode, ki so v tekoči obliki ali v granulatu, je potrebno pred dodajanjem raztopiti v vedru vode in raztopino vzdolž bazenske roba vliti v bazen. Filtrirna naprava naj med tem deluje, da se sredstva v bazenu dobro premešajo. Klorove tablete se dozirajo izključno preko t.i. plavajočih boj/plovk za doziranje tablet, s čimer preprečujemo tudi razbarvanje bazenske folije. 

6. Redno čiščenje bazena

Umazanijo, ki se nabere v bazenu, delimo na organsko in mineralno.

  • Organsko umazanijo (predvsem saje, prah, maščobe), ki se nabira tik nad vodno gladino, čistimo z alkalnimi čistili. 
  • Mineralno umazanijo (vodni kamen) pa čistimo s kislim čistilnim sredstvom. Kadar je umazanija zelo trdovratna, je bolje bazen očistiti večkrat in postopoma, kot pa uporabljati čistilne koncentrate. Tako ohranjamo bazenski material.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki