Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Izbira in vrste umivalnikov

17.04.2023 93 ogledov 7 min branja
Izbira in vrste umivalnikov

Z vgradnjo umivalnika v ploščo kopalniške omarice pridobite dodatno odlagalno površino. Izbira stila je odvisna od okusa posameznika, bistveno pa je, da se oblikovno ujema z izbiro drugih kopalniških elementov. Na ta način lahko umivalnik deluje tudi kot dekorativni element v kopalnici. Uporaba večjega umivalnika zmanjšuje možnost razlitja vode, hkrati pa ga lahko uporabljamo tudi v druge namene - v njem si umivamo lase ali ročno peremo perilo. 

MATERIALI UMIVALNIKOV

Kopalniškemu stilu in opremi prilagodite izbiro barv in materialov. Najpogostejši so umivalniki iz naslednjih materialov:

  • klasična keramika,
  • umetne mase,
  • plastika,
  • pločevina,
  • steklo,
  • les in
  • umetni in naravni kamen.

Dober umivalnik je lahko poseben dodatek v vaši kopalnici. Izbirate lahko med mnogo dovršenimi, priročnimi in cenovno primernimi umivalniki, vendar pa boste morali, preden ga kupite, upoštevati številne dejavnike, med drugim velikost, barvo in slog kopalnice. Ne glede na to, ali želite pravokotni umivalnik v sodobnem slogu ali bolj tradicionalen viktorijanski kopalniški blok z vgrajenimi predali, so vam na voljo umivalniki, ki se podajo k slogu vsake kopalnice

PRAVA VELIKOST

Umivalnik, ki ga boste izbrali, se bo moral lepo prilegati vaši kopalnici, pri čemer morate upoštevati njeno velikost. Obstaja veliko umivalnikov, ki jih lahko pritrdite na steno, pa tudi kompaktnih umivalnikov, ki se lepo prilegajo v kot in so primerni za manjše kopalnice.

Nekateri kotni umivalniki v širino in globino merijo zgolj 370 mm, medtem ko večje enote – mnoge od teh so na voljo z vgrajenim predalom pod umivalnikom – lahko dosegajo do 1.200 mm v širino in 508 mm v globino.

Razmislite o globini umivalnika, saj bo ta vplivala na to, koliko talne površine bo zavzel. Številne umivalnike s predali je mogoče pritrditi na steno in so lahko široki samo 350 mm. Izbira je torej pestra. 

Sodobni in elegantni umivalniki v obliki posode so neverjetno dovršeni. Ti navadno niso zidni, temveč se popolnoma prilegajo podstavku ali celo kopalniški enoti s predali. 

Ko razmišljate, kateri umivalnik bo najbolje ustrezal vaši kopalnici, morate upoštevati tako obliko kot velikost. Bolj tradicionalen, ukrivljen umivalnik se bo ujemal z vsako kopalnico, ne da bi zavzel preveč prostora. Umivalnike pravokotnih oblik lahko namestite ob steno – z njimi lahko prihranite prostor tudi, če niso globoki.

OBLIKA UMIVALNIKA

Umivalniki kvadratne ali pravokotne oblike se prilegajo steni in so zato odlični za prihranek prostora v manjši kopalnici. Običajno se majhni pravokotni umivalniki uporabijo v sanitarijah; ti so lahko minimalistični in odlično izpadejo v sodobni kopalnici, ki jo zaznamujejo čiste linije.

Poleg tega se ujemajo z različnimi vrstami pip, kar omogoča široko izbiro in daje možnost, da kopalnici zagotovite njen pravi značaj. Prednost pravokotnega umivalnika je ta, da navadno prinaša dodaten prostor okrog pipe, kjer lahko shranjujete pripomočke, kot so mila ali posode za zobne ščetke.

Okrogli umivalniki so neverjetno elegantni. Gladki, zaobljeni robovi zagotavljajo osupljiv kontrast z ostrimi linijami stoječih tušev ali kadi, medtem ko so zaradi različnih materialov primerni za skoraj vsako kopalnico. Pogosto so primernejši za večje prostore, saj jih ni mogoče namestiti na steno. Razkošen slog pomaga ustvariti luksuzen pridih term v vaši kopalnici. 

Najboljše iz obeh svetov

Umivalnike, ki združujejo priročnost oglatega z eleganco okroglega sloga, poiščite med t. i. demi umivalniki. Ti imajo ploščat rob, ki ga pritrdite na steno, kot tudi polkrožno ukrivljeni rob. Pogosto so delno vstavljeni, zaradi česar jih odlikujeta izjemen videz in prihranek prostora.

Najdete lahko tudi kotne enote s podobnim videzom – dva ravna robova se lepo podata v kot, medtem ko prednji del zaznamuje eleganten, ukrivljen rob. Ti umivalniki so popolna izbira za majhno kopalnico ali sanitarije.

Umivalniki so lahko prava posebnost v vaši kopalnici, naj bodo oglati ali zaobljeni. Obe vrsti imata lahko vgrajeno odprtino proti prelivanju, zato sta obe primerni za družinske kopalnice. Izbira med obema vrstama je v veliki meri odvisna od prostora, ki ga bo umivalnik zasedal, ter tudi od celotnega videza prostora. 

IZBIRA PIPE

V povezavi z umivalnikom je treba razmisliti tudi o vrsti pipe, ki jo boste izbrali. Še posebej, če imate otroke, morate oceniti, kako enostavno je določeno pipo vklopiti ali izklopiti oziroma nadzirati temperaturo vode.

Če opremljate kopalnico, ki bo primerna za otroke, razmislite o umivalniku s funkcijo proti prelivanju! Slog pipe je prav tako pomemben. Če ste izbrali umivalnik v tradicionalnem, viktorijanskem slogu, potem nanj ne bo pristajala oglata, sodobna pipa.

Na trgu obstaja veliko različnih slogov in oblik umivalnikov. Ne glede na to, ali imate omejena denarna sredstva ali ne, si lahko privoščite razkošno in obenem priročno kopalniško enoto z umivalnikom, ki bo središče vaše kopalnice. 

DOSTOPNO RAZKOŠJE

Umivalniki spadajo v različne cenovne razrede, zato lahko za nakup odštejete veliko ali malo denarja. Kot pri vseh drugih izdelkih velja, da je pogosto bolje plačati več za kakovosten izdelek, saj je ta lahko dolgoročna naložba. Kljub temu je mogoče tudi z omejenimi sredstvi kupiti kakovosten in dovršen umivalnik.

Standarden ukrivljen umivalnik se bo ujemal z vsako kopalnico; ti modeli so preprosti, vendar učinkoviti, zato je to prava izbira, če iščete poceni in obenem eleganten dodatek za svojo kopalnico. Tudi če si želite umivalnik sodobnejšega videza, vam zanj ni treba zapraviti celega bogastva. Umivalnike je mogoče kupiti za manj kot 130 evrov – tako lahko za nizko ceno opremite svojo kopalnico s privlačnimi izdelki.

Običajno lahko pričakujete, da boste za kakovostne umivalnike odšteli 190 do 400 evrov. Stoječe enote z vgrajenimi predali so navadno dražje od stenskih (čeprav obstajajo izjeme); strošek je v veliki meri odvisen od materiala. Klasične kopalniške enote z marmornatim vrhnjim delom, ki ustvarijo razkošen videz na primer stanejo več kot 630 evrov – odvisno od tega, kakšen slog umivalnika izberete. Vendar pa večina umivalnikov 

IZKORISTITE TO, KAR IMATE

Ne glede na to, ali kupujete umivalnik kot del popolnoma nove kopalnice ali z namenom, da se prilega obstoječi kopalnici, v vsakem primeru boste morali razmisliti o tem, kako se bo podal poleg ostale opreme.

Tudi nasprotujoči si slogi se lahko med seboj odlično dopolnjujejo, vendar je najbolje, če pri izbiri umivalnika v mislih načrtujete tudi slog in velikost kadi ali tuša ter stranišča.

To vključuje tudi barvo ostale opreme. Črn umivalnik bo na primer videti nenavadno ob bež barvni shemi, medtem ko se umazano bel umivalnik morda ne bo ujemal s kopalnico v drzni barvni shemi. 

ALI STE VEDELI?

  • Kislo mleko je primerno za vsakodnevno čiščenje umivalnikov.
  • Trdovratne apnene madeže in sledove lahko očistite z mešanico limonine lupine in soli.
  • Porumenela kad in umivalnik zasvetita kot nova, če ju zdrgnete s kašo iz soli in terpentina. 
Rečeno storjeno - iščete mojstraRečeno storjeno - iščete mojstra

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije