Vrtičkanje - vrtne dogodivščine s Tino in Metko

Metka vsako jutro svoj dan prične na vrtu, kjer občuduje svežino in lepoto prebujajočega se dneva. Čez dan se vedno znova in znova vrača v njen zeleni kotiček, kateri njo in njeno družino oskrbuje v vseh letnih časih. Tudi Tina že od malih nog skupaj z mamo spoznava sveže okuse in ostale čare domačega vrta. V želji po novih vrtnih zgodbah je Tino pot zanesla v tujino, kjer je spoznala eksotične okuse in številne trike, ki jih bo skupaj z mamo z veseljem delila z vami. Pridružite se jima pri njunih vrtnih dogodivščinah in spoznali boste, da je vrtnarjenje enostavno, zanimivo, zabavno in okusno. 

Prav vsak je lahko vrtnar!

 

  

Vrtnarite doma, vrtnarite z Merkurjem

Metka in Tina skušata pokazati, da so njune moderne  oddaje o ekološkem vrtnarjenju namenjene vsem. Tako vrtičkarjem, ki se šele učijo, kot tudi tistim, ki že marsikaj obvladajo. Ljudem želita predstaviti sveže okuse zelenjave in čare domačega vrta in zasaditve. Vzgoja zelenjave in zelišč omogoča, da so okusne, sveže in predvsem zdrave sestavine za kuho in pripravo prigrizkov ves čas pri roki.
Metka in Tina v oddajah sejeta, sadita, shranjujeta semena in ekološko vrtnarita. Vedno sta tudi polni zanimivih vrtnarskih nasvetov. Gledalce skušata pripraviti do tega, da bodo tudi oni zasadili vrtove, postavili visoke grede, ocvetličili svoje balkone, postavili in zasadili korita na terasi ali pripravili posevek na okenski polici.
Izbirata aktualne teme za vse letne čase. Svetujeta kako pripraviti vrt, katera zelenjava gre skupaj in katera ne, kako pridobiti domača semena, kako pripraviti sadike, kako pripraviti okusne jedi in kakšne so lastnosti posamezne zelenjave, kako posaditi solato, fižol, gojiti paradižnik, posaditi čebulo, česen, papriko, kumare itd. Blitva, zelišča ali jagode so lahko zanimiva in koristna popestritev okrasnih gredic, predvsem pa koristna rešitev za pridelovanje zelenjave tudi na majhnem prostoru, npr. balkonu ali terasi, čemur pravimo urbano vrtičkanje. Veliko govorita tudi o zeliščih, ki jih radi uporabljamo v kulinariki: čemaž, bazilika, Timijan, Majaron, Achocha, Rožmarin in ostala. Dotakneta pa se tudi drugih aktualnih tem kot so na primer škodljivci v vrtu, koristne živali, mikro zelenjava, kompostiranje, zeliščni čaji, rože na balkonu, okrasne posode, grmovnice, semena, presajanje, priprava vrta, zaščita rastlin, hotel za žuželke ali adventni čas. Za marsikoga bodo dobrodošli tudi nasveti za postavitev tople grede ali pa izdelave visoke grede.