S 1.4.2023 stopijo v veljajo novi Splošni pogoji za imetnike Merkujeve kartice zaupanja. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Balkonske zasaditve

naslovna-slika-biovrtnaslovna-slika-biovrt

V vsaki zeleni oazi, pa naj bo to majhen vrt, balkon ali zelenjavni vrt, se lahko povežete z naravo. S poletnimi zasaditvami boste dali novo preobleko stenam, ograjam in okenskim policam. V svoj prostor lahko vključite tudi navpične zasaditve. Cvetje bo privabljalo opraševalce, vam pa nudilo zavetje in kotiček za sprostitev.


Rastline za sonce ali senco

Že pri izbiri rastlin bodite pozorni na sončno svetlobo. Na južnih legah bolje uspevajo rastline z mesnatimi, čvrstimi in sivimi listi.

Klasična pelargonija je primerna za balkon z veliko sončne svetlobe in zahteva le malo nege, vendar veliko sonca. Za več cvetja in kompaktno rast izberite tip Caliope pelargonije. Dišeče pelargonije z vonjem po pomarančah, limonah, vrtnicah, borovcih imajo očarljive drobne cvetove in močno dišeče liste, s čimer tudi odganjajo nezaželene insekte.

Najbolj odporne rastline so: gavra, mleček, angelonija, bolivijska begonija, verbena, lantana, novogvinejska vodenka, zlati kovanec, viseči tagetes. Na sončni legi dobro uspevajo tudi bidensi, surfinije, verbene, pa tudi dišeči rožmarin, sivka, žajbelj in timijan. V kolikor želite ozeleniti steno ali ustvariti bolj intimen prostor, izberite obešanke ali plezave rastline. V ta namen bodo poslužile tunbergije, dipladenije, navadni slak, okrasni fižol ipd. V zasaditev lahko vključite tudi užitno kapucinko, ognjič, listnati česen, jagode…

Na senčnih legah bodo rasle bolj nežne rastline, ki bi na soncu zagotovo obnemogle. Od cvetlic se v senci najbolje obnesejo fuksije, begonije, vodenke, bakope in torenije. Fuksije in begonije niso najbolj odporne, a nas zato vse poletje navdušujejo z obiljem cvetja. Veliko svežine v senčni prostor lahko prinesejo barviti listi okrasnih kopriv, raznovrstnih deteljic pa svetlo zeleni sladki krompir in drobnolistna pijavčnica.

Pestrost barv

Pri izboru cvetja, upoštevajte naravno skladnost. Izbirajte odtenke, ki so si blizu v barvnem krogu. Izberite cvetlice, ki imajo nekaj  skupnih barvnih odtenkov ter  posamezno rastlino ponovite večkrat v različnih zasaditvah, tudi na vrtu. Upoštevajte ozadje, kjer bo nameščena zasaditev. V kolikor so v ozadju intenzivne barve, naj bo zasaditev bolj umirjenih barv.

Tople barve kot so rumena, oranžna in rdeča odlično pašejo na leseno ozadje. Hladni modri, vijolični in rožnati odtenki so lepa popestritev za kamnita in kovinska ozadja in ograje.

Letos so modne umirjene zasaditve, kjer je v ospredju svetlo modra barva Very peri ki jo ponazarjata navadni slak, salvije, felicija

Sajenje in gnojenje 

Za osnovo rasti uporabite kvalitetne substrate znane sestave iz šot, komposta, dodatkov za zračnost in gnojil.

Na dno posode natrosite plast drobnih kamenčkov, glinastih kroglic ali vulkanskega lapila. Služilo bo za drenažo in preprečilo zamašitev odtočnih odprtin. V posodo nasujte substrat od 5 do 10 cm pod robom. Rastline razporedite in zapolnite prostor med rastlinami s sadilnim substratom.

Po sajenju počasi zalijte okrog rastlin, da se substrat napije vlage.

Najbolj enostavno bo, da rastline posadite v zemljo Substral terra Osmocote z dodanim dolgodelujočim gnojilom Substral Osmocote, ki ste ji dodali gnojilo za balkonske rastline.  Zemlja vsebuje gnojila za cca. 1 mesec od sajenja zato dodatno gnojilo primešajte zemlji že ob sajenju. Zadostuje že ena jušna žlica na 20 cm korita. Gnojilo vmešajte v substrat ob sajenju.  Pod vplivom toplote in vlage so bodo hranila sproščala toliko, kot bo rastlina potrebovala. In to skozi celotno rastno dobo.

Če pa bi raje dodajali tekoče gnojilo vodi za zalivanje, uporabite Substral tekoče mineralno gnojilo z dodanim guanom za balkonske in druge cvetoče rastline…. Gnojilo vsebuje mikrohranila, v rastlinam lahko dostopni obliki in železo za lepe zelene liste.

 

Ko sadite zelišča in druge užitne rastlin uporabite organsko zemljo in organsko gnojilo Substral Naturen Performance organics tekoče gnojilo za sobne in balkonske rastline.

Zalivanje 

Zadostno prehranjene rastline na zračnem mestu bodo lažje ohranile vitalnost. Zalivajte zjutraj, ko rastline niso pregrete. Sledite sistemu:  redko in temeljito, bolje kot ves čas po malem.

Surfinije in grobeljnik potrebujejo veliko vode ves čas. Rastline na senčnem mestu potrebujejo manj zalivanja, ker ni toliko izhlapevanja in bo morebiti zadostovalo zalivanje enkrat tedensko. Enako bo z nezahtevnimi pelargonijami na sončni legi.

Nega cvetoče zasaditve

Namenite rastlinam dovolj prostora, da se lepo razrastejo. Sadite skupaj rastline s podobnimi zahtevami, v smislu manj je več. V zasaditvi naj bo več drobno cvetočih rastlin in posamezna velikocvetna rastlina za poudarek. Tako oblikovana zasaditev bo manj zahtevna za oskrbo.

Poškodovane dele rastlin in odcvetele cvetove odstranite, saj je to mesto vir okužb za bolezni. Posajene rastline redno opazujte za morebiten pojav škodljivcev ali bolezni.  Ukrepajte takoj! Tako boste preprečile večjo škodo in ohranili zdrave rastline, ki vam bodo v veliko veselje. 

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki

Seznam želja