- Domov
- Novoletni-trendi - Ledena pravljica
Novoletni-trendi - Ledena pravljica

V vašem domu ustvari zimsko idilo z ledenimi svečami, snežinkami, jelenčki, ptički in hišicami. Trend zaznamujejo beli in modri odtenki, s katerimi si doma pričarate pravi košček zime.
Okraski za jelko
Steklene in PVC bunkice
Jelke
Girlande
Dekoracija
Figure
ANINA PRAZNIČNA KUHINJA






Česnova kremna juha z orehi
Čas priprave: 10-15 minut
Čas kuhanja: 40 minut
Količina: 4-5 oseb
Krompir in čebulo olupimo in narežemo na manjše koščke. Dodamo v posodo. Dodamo tudi olupljen česen.
Zalijemo z mlekom in jušno osnovo. Dodamo sol in poper in pripeljemo do vretja, nato pa kuhamo nadaljnih 40 minut, da se krompir skuha.
Takrat odstavimo, dodamo kislo smetano in spasiramo.
Postrežemo z orehi, oljčnim oljem in svežim majaronom.
Sestavine
4 srednje veliki krompirji
1 manjša rumena čebula
5 strokov česna
3 dcl mleka
800 ml jušne osnove ali vode
1 čajna žlička soli – oziroma po okusu
ščepec belega popra
4 polne žlice kisle smetane
+
grobo narezani orehi
oljčno olje
sveži majaron – opcijsko
Štručke s provansalskimi zelišči
Čas priprave: 30-40 minut
Čas kuhanja: 15 minut
Količina: 24-26 štručk
Mleko segrejemo do toplega. V polovico narežemo maslo. V drugo polovico vmešamo sladkor in nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut.
Moko presejemo v skledo. V moko najprej vmešamo vzhajan kvas, nato dodamo sol, na koncu pa še masleno mleko. Gnetemo 20 minut. Nato oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati eno uro.
Po tem času ga razdelimo na 70 gramske delčke. Vsak del posebej oblikujemo v hlebček/kroglico. Med delom s hlebčki preostale pokrijemo s krpo. Vsako kroglico razpolovimo in ustvarimo dva tanka svaljka. Konce z vodo potapkamo in združimo ter svaljka prepletemo. Na koncu spet stisnemo skupaj in zvijemo v polžka. Končni del zavihamo pod polžek.
Polagamo jih na papir za peko in jih tam pustimo vzhajati 20 minut.
Nato jih pečemo v segreti pečici na 200 stopinj (zgoraj/spodaj – zgornja tretjina pečice) 12 minut. Po tem času premažemo z oljem ali zeliščnim oljem in pečemo še 2-3 minute.
VIDEO: Anini triki & nasveti
RECEPTI: Anina kuhinja
Sestavine
1 kg moke
750 ml polnomastnega mleka
70 gramov masla
20 gramov soli
60 gramov svežega kvasa
3 žlice sladkorja
+ oljčno olje za premaz
Opcijsko premažemo s provansalskim oljem – v olje dodamo 1 čajno žličko suhega rožmarina, timijana, bazilike in 1/3 čajne žličke posušenega pehtrana.








Smetanova torta Modra pravljica
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.
Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje, vodo in jedilno barvo izmerimo v merilni lonček.
V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.
Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.
Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.
Pečen biskvit prevrnemo na kuhinjsko krpo in dobro ohladimo, preden pričnemo s pripravo torte.
Biskvit zrežemo na tri enake dele. Vodo fino zmešamo z izbranim džemom.
Obod torte postavimo na podlago, v kateri bomo servirali torto in na dno položimo zgornji del biskvita. Z žlicami nanj dodamo sladko vodo, da ga namočimo.
Lotimo se priprave kreme. Lističe želatine za kremo namočimo v hladni vodi. Sladko smetano za čokolado v kozici z debelim dnom pripeljemo do vretja. Odstavimo in vmešamo belo čokolado. Počakamo, da se ohladi.
Ohlajeno belo čokolado zmiksamo z mascarpone sirom, sladkorjem v prahu in semeni vanilijevega stroka.
Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode, da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi, dokler se želatina popolnoma ne stopi. Preostalo sladko smetano za kremo stepemo do točke, da je še tekoča, ampak se je že povečala prostornina. Takrat med rednim mešanjem vlijemo stopljeno želatino. Na koncu pa vmešamo še zmes z mascarpone sirom. Kremo po okusu dosladkamo s sladkorjem v prahu.
Na namočen prvi sloj biskvita dodamo polovico kreme. Dodamo nov sloj biskvita, ga ponovno namočimo z osladkano vodo in dodamo zadnji/drugi del kreme. Zaključimo s slojem biskvita, ki ga prav tako namočimo. Položimo v hladilnik za čez noč.
Naslednji dan pripravimo kremo za okras. Želatino namočimo v hladni vodi, da se omehča – nekje 10 minut. Namočeno želatino ožamemo in dodamo v kozico z debelim dnom, kjer smo dodali toliko vode, da je pokrila dno posode. Segrevamo na najnižji temperaturi, dokler se želatina popolnoma ne stopi.
Sladko smetano stepamo do točke, da je čvrsta. Med stepanjem ji dodajamo sladkor v prahu, vlijemo stopljeno želatino in na koncu vmešamo še mascarpone sir.
Smetano razdelimo na tri dele. En del pustimo bele barve. V drugi del dodamo le kakšno žličko modre barve, da dobimo svetlo modro barvo, v tretji del vmešamo več modrega barvila, da dobimo temnejšo modro barvo.
Kreme nadevamo v brizgalne vrečke. V spodnji del torte nabrizgamo modro kremo, potem sloj svetlo modre kreme in na vrhu sloj bele kreme, ki jo dodamo tudi na vrh torte. S plastičnim pripomočkom ali debelin ravnilom ob počasnem vrtenju torte nabrizgano smetano izravnamo.
Kar je smetane ostalo, z njo z različnimi nastavki za brizganje ustvarimo različne vzorčke in torto okrasimo. Dodamo makrone, rafaelo kroglice ali druge sladke okraske za zadnje detajle.
Smetanova torta modra pravljica je bila na željo mojega sina modre barve, saj si je za rojstni dan zaželel modro torto. Brez težav uporabite drugo barvo – recimo zeleno ali rdečo, za malce drugačno različico. Lahko pa seveda barvila tudi v popolnosti izključite.
Čas priprave: 1-2 uri
Čas kuhanja: 45 minut
Količina: za tortni pekač premera 24-26 cm
Sestavine za biskvit
4 jajca
200 gramov moke
200 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode
1 steklenička Dr. Oetker modre jedilne barve
Sestavine za kremo
350 gramov mascarpone sira
200 gramov bele čokolade + 200 ml sladke smetane
650 ml sladke smetane za stepanje
6 Dr. Oetker lističev želatine
2 žlici Dr. Oetker sladkorja v prahu
1 Dr. Oetker vanilijev strok
Dodatne sestavine
150 ml vode
1 zvrhana žlica mareličnega ali breskvinega džema
Sestavine za okras
750 ml sladke smetane
3 žlice Dr. Oetker sladkorja v prahu
3 Dr. Oetker lističi želatine
2 žlici mascarpone sira
1/2 stekleničke Dr. Oetker modre jedilne barve
makroni, rafaelo kroglice, vetrci … za okras


GLOBOKI KROŽNIK TOGNANA 20 CM NORDIK OCEAN
JEDILNI PRIBOR TOGNANA 24 DELNA ANTONY IMPERO SREBRNA
PRIBOR ZA SERVIRANJE BERGHOFF ZAJEMALKA ZA JUHO ESSENTIALS
SERVIRNI KROŽNIK 18.5 X 38 CM ZLAT ORGANSKA OBLIKA
DESKA KESPER AKACIJA FI 25 CM KESPER
JEDILNI PRIBOR LUIGI FERRERO 24 DELNA NORSK
Anini nasveti za praznični pogrinjek


Slastne palačinke
Pri pripravi mase za palačinke ne moremo bistveno zgrešiti. V osnovi moramo paziti predvsem na to, da je gladka in tako tekoča, da jo lahko brez večjih težav vlijemo v ponev in razlijemo po njej.
Izdelki in pripomočki
SKODELICA PRAZNIČNA, MODRE BARVE, SORT
JEDILNI PRIBOR TOGNANA 24 DELNA ANTONY ODETTE ROSE GOLD
SKODELICA Z KROŽNIČKOM PORCELAN 2DL. MAKU
KOZAREC ZA VODO/SOK BORMIOLI LUIGI 6/1 BICC.BEV 480 BORMIOLI ROMA 1965
KOZAREC ZA DRUGE PIJAČE BORMIOLI LUIGI 6/1 GIN G.CC800 BORMIOLI ROMA 1960
DEKORATIVNA PREPROGA UMETNO KRZNO, TEMNA/SVETLA SIVA, SORT
KROŽNIK PLITVI PORCELAN 26,5 CM MAKU
KROŽNIK GLOBOKI PORCELAN 22 CM MAKU
Tips &tricks video
Za praznike vredne občudovanja
Praznični Merkur z Ulo Furlan

