Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Okrasno zelenjavni vrt

zelišča

Kadar imamo zelo malo prostora in se ne moremo odločiti ali bo naš vrt okrasen ali bi bilo bolje, če bi pridelali nekaj zelenjave za na krožnik, se lahko odločimo za okrasno zelenjavni vrt.


Zelenjava je lahko tudi lepa. Mnoge sorte gojimo zaradi lepega videza, nasad pa lahko dopolnimo z okrasnimi cvetlicami, ki so hkrati v vrtu koristne za odganjanje škodljivcev.

Izberemo zelenjavo, ki jo lahko obiramo. Pridelek tekom rasti ves čas pobiramo, vrt pa ne izgubi na okrasni vrednosti.

Spomladi posadimo sadike okrasnega kodravo listnega peteršilja. V vsak vrt sodi solata. Posadimo solate različnih barv – od zelenih, pisano listnih, do raznih odtenkov temno rdeče in celo rjave. Nekatere solate so okrasne tudi v obliki listov – npr. hrastovolistne. Za obiranje izbiramo solate tipa rezivke ali berivke; pri rezivki režemo zunanje liste, proti notranjim, pri berivki pa spodnje proti vrhu. Same rastline ves čas rastejo. Če pa imamo željo po glavnatih solatah seveda vmes posadimo tudi te, po rezanju pa jih hitro zamenjamo z novimi sadikami oz. njihovo mesto lahko prevzamejo okrasne rastline. Poleg solat v vrt damo tudi listne ohrovte – liste obiramo od zunaj na noter. Za njim posadimo nizek ali visoki fižol. Izbiramo sorte, ki imajo bolj barvite cvetove. Stroke lahko obiramo in ker cveti še naprej je okrasen. Tudi grah je v vrtu lep, četudi nimamo okrasnih sort.

buče na njivi
zelenjava na vrtu
jagode
začimbe

Okrasne v vrtu so tudi mnoge sorte paprik in paradižnikov (drobno plodni paradižniki, pisani plodovi paradižnikov, razno barvni plodovi paprik in feferonov, drobno plodne paprike, paprike z zvončastimi plodovi ...). Pri sajenju zelja, pora, korenja, cvetače se odločamo za sorte, ki pozno dozorevajo, tako pridelek poberemo v septembru ali oktobru, na gredi pa ni praznih mest. Okrasna v vrtu je tudi blitva: rdeča, oranžna ali rumena; kjer so obarvani peclji in žile, srebrnolista pri kateri je sivo obarvan list.

Buče so okrasne v plodovih; te pa so seveda tudi užitni. Za rast buča potrebuje veliko prostora, zato jo sadimo tam, kjer je že malo več prostora. Lep okras vrtu so tudi zelišča. Nekatera so okrasna v času cvetenja (boreč, origano, koper), druga pa so okrasna zaradi barvnih ali pisanih listov (pisano listni timijan, pisani in rdeči žajbelj, rdeča bazilika ...).

Med vse te rastline pa posadimo žametnice, kapucinko ali kozmejo, ki vrt naredijo bolj živahen, hkrati pa odganjajo nekatere škodljivce. Pazimo na iste stvari kot pri običajnem zelenjavnem in okrasnem vrtu. Skupaj damo zelenjavo, ki se prenaša. Pomembno je tudi, da damo nižje rastline v ospredje, višje pa zadaj.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki