Brezplačna dostava nad 50€. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Sajenje solate v pomladanskem času

Solata je najpomembnejša solatnica na jedilniku Slovencev, brez nje si težko predstavljamo kosilo ali večerjo. S pridelavo lahko pričnemo že zgodaj spomladi, takrat je želja po sveži domači solati običajno največja.

 

Domača solata je nadvse priljubljena vrtnina, ki vsebuje številne vitamine in minerale, zato velja za železni repertoar vsakega vrta. Vzgoja solate je primerna tudi za balkon, atrij ali teraso.

Primerna temparatura za sajenje solate

Solato v vrt sadimo za česnom in čebulčkom, pred solato sejemo tudi bob in vrtni grah. Solato iz sadik v vrt sadimo, ko je zemlja tudi ponoči ogreta na 5 °C. Podatki o temperaturi tal so javno dostopni na tej povezavi http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/tsoil/ V primeru zmrzali solato pokrijte z loki in zimsko kopreno. Brez težav bo kratkoročno zdržale tudi – 5 °C.

Zgodaj spomladi je sadike solate bolje kupiti, saj zagotavljajo hiter domač pridelek.

Termini za spomladansko sajenje solate

Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko že v začetku marca sadite krhkolistno solato, s sajenjem nadaljujete tudi v aprilu in maju.  V spomladanskem terminu ne pozabite tudi na sajenje mehkolistnih sort. Solato najprej sadimo v rastlinjak, toplo gredo, potem v visoko gredo, zadnje so na vrsti vrtne grede.

Gojenje solate in sadilna razdalja

 

Na splošno velja, da je sadilna razdalja za krhkolistne solate med vrstami okrog 40 cm in v vrsti približno 30 cm. Mehkolistne solate lahko sadite nekoliko bolj skupaj. Običajno razdalje zmanjšate za dobrih 5 cm. 

Kaj sadimo in sejemo ob solato?

 

Solato zgodaj spomladi sejte v združbi z redkvico ali grahom. Na gredici naj ne bo nikoli sama. Ob koncu aprila in v začetku maja jo lahko sadite skupaj s fižolom. Solata se bo dobro počutila tudi ob paradižniku, kumarah, čebuli, jagodah, bučkah, cvetači, poru, zelju, korenčeku, zeleni in belušu.

 

Družbo solati lahko dela tudi blitva, črni koren, drobnjek, kolerabica, ohrovt, pastinak, sladki komarček, meta in špinača.

 

Slab sosed solate je peteršilj.

 

 

Koliko solate sadimo in spravilo pridelka?

 

Za štiri člansko družino vsak mesec posadimo 30 sadik solat. Tako imamo na zalogi vsak dan eno solato. Solata z domačega vrta je najokusnejša, če jo režemo sproti in toliko kolikor jo potrebujemo, tako ohrani vse koristne vitamine in minerale.

 

 

Pripravil: Davor Špehar, Zeleni svet https://zelenisvet.com/

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi Merkurjevo kartico zaupanja, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01
Kuhinja
Kopalnica
Gradnja in obnova
Vrt in okolica
Prazniki